Še do nedavnega je bilo okoli cerkve Sv. Petra v Malečniku moč videti številne človeške kosti in nagrobne spomenike. Novi župnijski upravitelj Sebastijan Valentan se je zato odločil ves material zbrati v t.i. katakombah pod samo cerkvijo in urediti prostor na način, ki je zanimiv tudi obiskovalcem.

Malečniške katakombe so bile zgrajene leta 1730, gre za ene večjih v Sloveniji. Vsebujejo pa tudi 14. zazidanih nagrobnih niš, kjer so pokopani nekdanji malečniški duhovniki in nekateri zaslužni župljani, med njimi tudi duhovnik Janez Sittich, graditelj cerkve in katakomb.

Posebnost tega kraja je, da omogoča vodenje maše, ki je krajani niso videli že več kot sto let – torej- iz župnijskega podzemlja, edinstvenih katakomb pod cerkvijo Svetega Petra, ki so bila dolga leta pozabljena in podvržena vandalizmu, zdaj pa so jih krajani s skupnimi močmi očistili in prenovili.

Valentan pa ima s katakombami še dodatne načrte. Iz njih namreč vodi poseben podzemni rov, ki pa je že leta in leta zapečaten in ima po pričevanjih pestro zgodovino.

Hkrati želi župnik obnoviti tudi fasado in notranjost tako župnijske cerkve kakor Marijine cerkve na Gorci. Je pa že zagnal prenovo baročne stavbe župnišča, ki jo je prav tako prevzel v precej zanemarjenem stanju, s pomočjo krajanov pa uspel vzpostaviti novo učilnico za verouk in pisarno ter med drugim prenoviti balkon najbolj reprezentativne sobe, Glaserjevega salona.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj