SKP preboj ali pesek v oči?

Vlada je minuli teden potrdila okoli 750 strani dolg strateški načrt skupne kmetijske politike med leti 2023 in 2027. Kmetijski minister Jože Podgoršek je ob predstavitvi načrta izrazil zadovoljstvo s procesom priprave načrta, glede na vsa usklajevanja je zadovoljen tudi z vsebino. Kmetijske organizacije pa menijo, da večjega premika na bolje za slovenske kmetije ni za pričakovati. 

Evropska komisija predlaga prožnejši sistem, ki bi poenostavil in posodobil način delovanja SKP. Poudarek ne bo več na izpolnjevanju pravil, temveč na rezultatih in uspešnosti. V okviru strateškega načrta SKP za Slovenijo je na voljo skoraj 1,8 milijarde evrov.

Za drugi steber, to je program razvoja podeželja, pa je namenjenih 550 milijonov evrov. K temu znesku bo Slovenija ob obveznem minimalnem deležu 230 milijonov evrov dodala dodatna sredstva.

Predvsem dodatno dogovorjena sredstva bodo po ministrovih besedah namenjena za naložbe za potrebno prestrukturiranje kmetijstva in živilskopredelovalnega sektorja, in sicer v ključne investicijske podpore. Veliko denarja pa namenjajo tudi smernicam za dobrobiti živali.

Hkrati strateški načrt ostaja pomemben izziv za prihodnje leto tudi zato, ker se bo treba posvetiti tudi izvedbenemu delu. Kaj pripravljajo v volilnem letu in ali se dr. Podgoršek nadeja novega mandata pa preverite v današnji oddaji Bogastvo zemlje ob 20.uri na NET TV, v kateri smo gostili tudi predsednika Kmetijsko gozdarske zbornice g. Romana Žvegliča, pa tudi evropskega poslanca Franca Bogoviča.

video novice

00:04:10

Nov vinski dragulj na Meranovem

00:04:44
00:03:54

Slovenski mlekarji v težavah

00:03:37

SKP preboj ali pesek v oči?

spot_img

Še več branja...

PODOBNI ČLANKI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj