Skoraj petina okuženih hodi normalno v službo

Ankete kažejo, da je v službo minuli teden hodilo skoraj dve tretjini zaposlenih, od tega bi jih lahko deset odstotkov delalo od doma, a jim tega ni omogočil delodajalec. Valiconova anketa je pokazala tudi, da je kar 19 odstotkov tistih, ki so hodili v službo, tam delalo z vsaj enim simptomom covida-19.

75-odstotkov dela ne more opravljati doma

V skupnem projektu Sledilnika za covid-19, Mladih zdravnikov Slovenije in Valicona je slednji opravil raziskavo za preučevanje vzorcev vedenja pri obiskovanju delovnega mesta, za katere so prepričani, da so ključni za omejitev epidemije novega koronavirusa. V anketi je sodelovalo 527 vprašanih, med katerimi je bilo 293 delovno aktivnih.

Iz zbranih podatkov so ugotovili, da je večina delovno aktivnih anketirancev v tej raziskavi v času epidemije opravljala delo na delovnem mestu. 75 odstotkov anketirancev, ki so v tem tednu hodili v službo, ima delo, ki ga ni mogoče opraviti od doma. Kar četrtina tistih, ki so hodili v službo, bi lahko delala od doma. A 10 odstotkom anketiranih delodajalec tega ni omogočal, 14 odstotkov vprašanih pa se je za delo na delovnem mestu odločilo samih.

Tako sta od 9. do 15. novembra v službo hodili skoraj dve tretjini zaposlenih.

Ugotovili so, da sta v tednu od 9. do 15. novembra v službo hodili skoraj dve tretjini zaposlenih. Dobra tretjina (36 odstotkov) delovno aktivnih je bila doma. Od teh jih je 16 odstotkov delalo od doma, skoraj 20 odstotkov pa jih je bilo doma iz drugega razloga, kot sta bolniški dopust in varstvo otroka.

19-odstotkov delavcev je v službo hodilo bolnih

Zelo zaskrbljujoč pa je po njihovem mnenju podatek, da delovno mesto obiskuje kar 10 odstotkov zaposlenih, ki so bili v zadnjih 14 dneh v tveganem stiku s potrjeno okuženo osebo, in celo zaposleni, s simptomi okužbe z novim koronavirusom. Med tistimi, ki so v prejšnjem tednu obiskali delovno mesto, jih je 10 odstotkov navedlo en simptom, devet odstotkov pa dva ali več simptomov, ki so najbolj pogosti pri bolezni covid-19.

Med te spadajo bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura nad 37,5 stopinj Celzija, kašelj, bolečine v mišicah, zamašen nos, prebavne težave, izrazita in neobičajna utrujenost, glavobol, izguba voha ali okusa.

Vzporedno so anketo razširili tudi na družbenih omrežjih. V tem delu ankete je sodelovalo 5744 ljudi. To zbirko podatkov bodo uporabili za dodatne analize, ki jih bodo predstavili v prihodnjih dneh.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj