Zaradi razgibanosti terena in geološke sestave so v Sloveniji plazovi pogost pojav. Da bi pravočasno odkrili nastajajoči zemeljski plaz, je pomembno stalno opazovanje območja in tudi temeljite sanacije terena. S tovrstnimi izzivi se srečujejo tudi v občini Podlehnik, ki je s strani Ministrstva za okolje in prostor pridobilo sredstva za celovito sanacijo najbolj degradiranih območij.

Vlada RS je na novembrski seji končno potrdila program za odpravo posledic plazov za leti 2020 in 2021, ki je ovrednoten na 7,8 milijona evrov. Vanj je vključena tudi občina Podlehnik, ki se nahaja na plazovno izpostavljenem haloškem področju, kjer imajo trenutno evidentiranih 30 takšnih degradiranih območij. Za sanacijo slednjih je je občina pridobila državno sofinanciranje v višini 448 tisoč evrov.

V tej haloški občini bo država financirala sanacijo plazu na lokalni cesti Zg. Leskovec- Sp. Gruškovje – Podlehnik, ki je že leta med najbolj izpostavljenimi območji, predvsem zaradi neugodne geološke sestave tal, številna neurja pa so pripomogla, da se je stanje plazu, ki vse bolj uničuje pomembno prometnico, še poslabšalo.
Občina je pred kratkim objavila javni razpis za izbiro izvajalca del, ki naj bi bil določen še v tem letu.

Državna sredstva pa občina ne porabila samo za sanacijo že omenjenega plazu, ki meji na občino Videm pri Ptuju, ampak bo ga investirala tudi v druge manjše, sicer manj kompleksne, vendar enako nevarne odseke.

S tem pa bodo v Podlehniku rešili glavnino plazov, katerih problematike se vlečejo že desetletja, a v preteklosti sredstev za to ni bilo predvidenih. Gre pa za občino, katerega proračun ne omogoča realizacije tako finančno obremenjujočih projektov, kot so sanacije plazov v višini skorajda pol milijona evrov.

Da so Haloze izrazito plazovito območje pričajo dogodki iz leta 1989, ko je silovito deževje povzročilo kar 18000 plazov, ki so ogrozili in tudi uničili hiše, gospodarske objekte in kmetijske površine. Ravno za to je pomembno, da se je Ministrstvo za okolje in prostor odločilo s financiranjem sanirati najbolj plazovito izpostavljena območja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj