Skoraj 2 milijardi za čistilne naprave

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo leta 2001 v Sloveniji skupno 135 komunalnih čistilnih naprav z zmogljivostjo okoli 1,5 milijona populacijskih enot. Leta 2018 pa je bilo komunalnih čistilnih naprav že nekaj več kot 500, njihova skupna zmogljivost je znašala 2,68 milijona populacijskih enot. Izgradnje čistilnih naprav so se v zadnjih letih lotili tudi v več Podravskih občinah, tudi v občini Rače-Fram se bodo soočili z eno največjih investicij v času obstoja občine.

Približno 447.000 prebivalcev Slovenije medtem živi v območjih izven meja aglomeracij, kjer opremljanje z javno kanalizacijo oziroma s komunalnimi čistilnimi napravami ni predpisano. Na območjih izven meja aglomeracij je delež priključenosti na javno kanalizacijsko omrežje 9,9-odstoten. Uredba določa, da v kolikor se odpadne vode iz gospodinjstva ne odvajajo v javno kanalizacijo, je ob stanovanjski hiši zahtevana vgradnja male čistilne naprave do najkasneje 31. decembra 2023.

Za naložbe v odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda je bilo v Sloveniji, po podatkih Ministrstva za okolje in prostor v obdobju od leta 2000 do 2019 namenjenih kar 1,87 milijarde evrov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj