Sindikalni zastopniki si prizadevajo za čim boljše pogoje 557 zaposlenih ob napovedani izgubi dela, saj namerava koncern junija v Ormožu zapreti tovarno. Kot je za STA povedal sekretar štajerskega sindikata SKEI Martin Dular, so bile v ospredju pogajanj višje odpravnine.

Zaprtje ormoškega obrata je zapečateno

Po besedah Dularja je zaprtje ormoškega obrata že dokončno, zato sta na ponedeljkovem sestanku nasprotni strani posredovali svoja pogajalska izhodišča. V ospredju so odpravnine, pri čemer so italijanski lastniki pripravljeni zaposlenim izplačati nekaj več, kot jim sicer pripada, a to pogojujejo s tem, da državi ne bi za to plačali davka.

V sindikatu zdaj pričakujejo, da bo na to temo s pristojnimi ministri govorila predsednica Sindikata kovinske in elektro industrije (SKEI) ter Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič, ki je bila prav tako prisotna na ponedeljkovem sestanku v Ormožu. Obe strani sta se za novo srečanje dogovorile predvidoma 9. aprila, ko naj bi dokončno uskladili dogovor.

“Da je dogovor z državo mogoče skleniti, vemo iz primera TVT Maribor, kjer smo bili oproščeni plačila davka. Pričakujemo, da nam bo država šla nasproti,” je še dejal Dular.

Zakaj so se italijanski lastniki odločili ustaviti proizvodnjo?

Italijanska skupina, ki se ukvarja s proizvodnjo očal, je sredi marca presenetila z napovedjo, da bo junija zaradi načrta za uravnoteženje proizvodnih zmogljivosti skupine s trenutnimi in prihodnjimi potrebami na trgu zaprla proizvodnjo v Ormožu.

Že naslednji dan je podjetje obiskal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je zaposlenim zagotovil, da so javne finance Slovenije stabilne, vlada pa ima na voljo dovolj sredstev za nadaljevanje ukrepov, ki ščitijo delovna mesta.

Pri tem je napovedal, da bodo rešitve šle v treh smereh, pri čemer je najslabša, da bodo morali vsaj začasno na zavod za zaposlovanje. Napovedal je še, da bodo preverili različne možnosti prezaposlitve delavcev v druga podjetja, delali naj bi tudi na tem, da bi na tej lokaciji kakšen drug vlagatelj vzpostavil novo proizvodnjo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj