spot_img

Sinagoga kot center judovske kulturne dediščine

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Mariborska sinagoga je ena izmed najstarejših ohranjenih sinagog v Evropi in najpomembnejši spomenik judovske kulture v Sloveniji. Dobrih 700 let stara stavba je danes kulturna ustanova, kjer se odvijajo razne razstave, koncerti, literarni večeri in predavanja. Pred kratkim so prejeli državna sredstva za nujno sanacijo vlage, ob tem pa že snujejo načrte za delovanje v prihodnosti.

Na mestni občini Maribor so pred časom pridobili sredstva ministrstva za kulturo za sanacijo vlage v prostorih Sinagoge Maribor, kjer so na to problematiko opozarjali že kar nekaj časa.
Mariborska sinagoga velja za enega najpomembnejših spomenikov judovske kulturne dediščine na slovenskih tleh in obenem za eno izmed najstarejših ohranjenih sinagog v srednjeevropskem prostoru. Poleg individualnih gostov iz vsega sveta so pogosti tudi obiski iz tujine, a v Sinagogi opozarjajo na težko dostopnost za invalide oz. gibalno ovirane osebe.

Direktor dr. Boris Hajdinjak si sicer prizadeva, da bi Sinagoga Maribor pridobila državni status oz. da bi postala nekakšen center s slovenske judovske kulturne dediščine.
Judovska skupnost Slovenije je sicer krovna in osrednja verska organizacija za judovski narod, živeč na teritoriju Republike Slovenije. Skupnost zagotavlja versko in duhovno oskrbo svojih ljudi. Njeni organi pa so najvišja telesa judovske etnične in verske skupnosti v Sloveniji.

Na pobudo Judovske skupnosti Slovenije oziroma njene mladinske organizacije Kadime so se leta 2006 vključili v mednarodni projekt Evropski dan judovske kulture, v katerega se iz leta v leto vključuje vse več različnih ustanov.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Sezona okužb dihal v polnem razmahu

Pediatri opozarjajo na velik porast števila virusnih okužb dihal pri otrocih, do česar je letos prišlo prej kot običajno....

VAŠ GLAS

Se boste cepili s tretjim odmerkom cepiva proti Covid-19?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img