Leto za letom, že skoraj štiri desetletja, se na Apnici nad Lobnico odvija spominska slovesnost v čast padlim pohorskim kmetom, ki so dali življenje v času druge svetovne vojne. Tako je bilo tudi letos, ko so pod mogočnimi krošnjami pohorskih gozdov znova odzvanjale vznesene misli ob spominu na ruške domoljube.

Tradiciji se Rušani tudi letos niso izneverili. Zadnja junijska sobota je na Pohorje privabila množico obiskovalcev, ki so se želeli pokloniti spominu na pohorske junake.
Odporniško gibanje proti okupatorju se je tukaj začelo že zelo zgodaj. Zavedni kmetje so hitro prepoznali pomembnost zgodovinskih trenutkov.

Kmalu se je v gozdovih nad Rušami razvilo pravo oboroženo gibanje, ki je predstavljalo velik trn v peti nemškega vojaškega škornja.
Leta 1945, en mesec pred koncem vojne, so bile te višinske kmetije, katerih vloga v narodno-osvobodilnem boju nikoli ni bila dovolj poudarjena, kaznovane.

Rušani so sicer že od nekdaj veljali za izjemne domoljube. Tudi zato ni prav nobenega dvoma, da se bodo v Rušah svojih junakov še dolgo spominjali.
In prav zato, zaključuje sogovornik, se je potrebno spominjati dogodkov, ki so pripeljali tudi do slovenske samostojnosti skoraj pet desetletij kasneje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj