Silvestrovanje v Sloveniji brez večjih posebnost, v svetu številne kršitve in množične zabave

Svet je vstopil v leto 2021. Zaradi pandemije covida-19 so ga skoraj povsod, tudi v Sloveniji, pričakali brez javnih praznovanj, v nekaterih državah pa so pripravili tradicionalne ognjemete, a brez običajnih velikih množic. Čeprav je najdaljša noč v letu v Sloveniji minila brez javnih prireditev, so policisti vseeno imeli polne roke dela.

V Sloveniji številne kršitve, tudi kazniva dejanja

Za varnost na terenu je po Sloveniji skrbelo več kot 700 policistov, skupno pa so obravnavali 11 prometnih nesreč, 120 kršitev javnega reda in miru ter 20 kaznivih dejanj.

Javni red in mir je bil na silvestrovo kršen v 46 primerih na javnih krajih in 74-krat v zasebnih prostorih, so sporočili iz Generalne policijske uprave. Devet kršiteljev so policisti pridržali. V enem od primerov kršitve javnega reda in miru so radovljiški policisti moškemu zasegli preko 100 kosov pirotehničnih izdelkov različnih kategorij, obravnavajo pa ga tudi zaradi nedovoljenega gibanja ponoči.

Policisti so ponoči po državi obravnavali tri kazniva dejanja nasilja v družini, zaradi zaščite žrtev nasilja v družini pa so dvema osebama izrekli ukrep prepovedi približevanja. Med obravnavanimi kaznivimi dejanji je bilo največ premoženjskih kaznivih dejanj.

V svetu javnih praznovanj ni bilo

V svetu so kot prvi v četrtek ob 11. uri po srednjeevropskem času v novo leto vstopili na Samoi in na tihomorskem otočju Kiribati, zadnja pa danes ob 13. uri po srednjeevropskem času vstopila nenaseljena tihomorska Bakerjev otok in Howlandov otok.

Javnih praznovanj večinoma ni bilo, ponekod pa so vseeno pripravili ognjemete. Eden najveličastnejših je bil v Sydneyju, a je zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa potekal brez množice gledalcev.

Večina praznovanje je potekala intimno, v krogu ožjih sorodnikov, VIR: iStock

Večina Japoncev je prihod novega leta pričakala doma v družinskem krogu. V Južni Koreji so oblasti prepovedale zasebna zbiranja več kot petih oseb ter zaprle smučarska središča in druge turistične destinacije. Na Kitajskem pa so v mestih omejili praznovanja.

V Severni Koreji je po drugi strani novo leto na glavnem trgu v Pjongjangu pričakala množica ljudi, ki so spremljali koncert in uživali v ognjemetu.

Ulice ruskih mest so bile minulo noč precej mirnejše kot običajno. V Moskvi so sicer priredili tradicionalen ognjemet, a so se morali restavracije, bari in drsališča na prostem zaradi pandemije zapreti pred polnočjo.

V Franciji nadziralo 100.000 policistov

Franciji se je v četrtek ob 20. uri začela policijska ura, spoštovanje tega in preostalih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa pa je nadzorovalo 100.000 policistov in žandarjev. Kljub temu od tam poročajo o nezakonitih velikih silvestrskih zabavah, na katerih se je kljub epidemioloških ukrepom zbralo na tisoče ljudi. Na zabavi v mestu Rennes se je zbralo celo 2500 ljudi.

V Italiji so zaradi policijske ure vstop v novo leto praznovali večinoma prek spleta. Iz Italije, Nemčije in Francije pa kljub številnim omejitvam in prepovedim praznovanj poročajo o smrtnih žrtvah zaradi poškodb s pirotehniko.

Na Times Square zdravstveni delavci

Za Evropo so v novo leto vstopili v delih Južne Amerike. V brazilskem Riu de Janeiru, kjer običajno potekajo množična silvestrovanja, so bili ognjemeti in koncerti tokrat prepovedani, med 20. uro in 3. uro po krajevnem času pa so veljale še strožje omejitve kot sicer med pandemijo.

V ZDA je leto 2021 najprej pričakala vzhodna obala. V New Yorku, kjer se običajno zberejo velike množice ljudi, se je kristalna krogla tokrat spustila na skoraj prazen Times Square. Pričakalo jo je le nekaj deset izbranih predstavnikov zdravstvenih delavcev kot simbol lanskega boja celotnega sveta proti koronavirusu.

Filharmoniki ostali zvesti tradiciji

Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov je, čeprav bo tokrat potekal pred praznim avditorijem, svetla izjema na glasbeni sceni v avstrijski prestolnici, ki jo je letos utišala pandemija covida-19. Dunaj, kjer letno priredijo okoli 15.000 koncertov in drugih glasbenih dogodkov, sicer običajno v prazničnem času preplavijo koncerti in plesi.

Novoletni koncert dunajskih filharmonikov je vsakoletni koncert klasične glasbe orkestra Dunajske filharmonije. Vir. Wikimedia

Dunajske koncertne dvorane so bile med prvimi, ki so jih junija po prvem zaprtju zaradi novega koronavirusa ponovno odpri, saj je mesto poskušalo ohraniti svoj sloves enega najboljših svetovnih središč klasične glasbe. Vendar so morali dunajska glasbena prizorišča novembra zaradi ostrejših omejitev ponovno zapreti.

Zato ima letošnji tradicionalni novoletni koncert Dunajskih filharmonikov še dodatno simbolično vrednost. “Če odpovemo novoletni koncert, bi bil to grozno znamenje za ves svet,” je za francosko tiskovno agencijo AFP konec oktobra povedal predstavnik Dunajskih filharmonikov Daniel Froschauer.

Prvi novoletni koncert so Dunajski filharmoniki pripravili leta 1939, danes velja za enega najbolj priljubljenih koncertov klasične glasbe na svetu. Kot vsako leto ga bodo predvajali v 90 državah po vsem svetu, po televiziji pa ga običajno spremlja več kot 50 milijonov gledalcev

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj