spot_img

Sezona okužb dihal v polnem razmahu

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Pediatri opozarjajo na velik porast števila virusnih okužb dihal pri otrocih, do česar je letos prišlo prej kot običajno. Posledično veliko otrok potrebuje bolnišnično zdravljenje, nekateri med njimi tudi intenzivno nego. Ob tem v skupnosti vrtcev starše pozivajo, naj bolnih otrok ne pripeljejo v vrtec, saj lahko okužijo druge otroke.

Porast števila okužb dihal

Predsednik sekcije za primarno pediatrijo Denis Baš je za STA povedal, da pediatri že več kot mesec dni opažajo porast števila okužb dihal pri otrocih, starih manj kot dve leti. Največ jih je okuženih z respiratorni sincicijskim virusom (RSV).

To kažejo tudi podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Po zadnjih razpoložljivih podatkih je bilo v tednu od 4. do 10. oktobra največ okuženih z novim koronavirusom, takoj za tem pa ravno z RSV. Ob 629 testih so potrdili 128 okužb RSV, teden dni prej pa 92.

Rizična skupina za hujši potek bolezni so otroci, mlajši od petih let, ki imajo kronične bolezni, na primer astmo. Ogroženi so tudi sladkorni bolniki in nevrološki bolniki, je pojasnil Baš. Pokorn pa opozarja tudi na nedonošenčke in otroke s prirojenimi srčnimi napakami, ki so lahko zaradi okužbe z RSV življenjsko ogroženi.

Sezona respiratornih obolenj se je letos začela prej kot običajno

Da se je širjenje RSV letos začelo prej kot običajno, so zaznali tudi na NIJZ. Ob tem opominjajo, da v lanskem letu ni bilo sezone gripe in ne sezone RSV. Razloge za morebitno obsežnejšo sezono letos iščejo v tem, da se majhni otroci niso prekužili z virusnimi povzročitelji kot se običajno. “Zgodnejši začetek sezone se pri nas in drugod v Evropi pripisuje prav odsotnosti kroženja in večjemu deležu neimunih otrok,” so pojasnili na NIJZ. Po njihovih navedbah je bilo v enakem obdobju lansko leto javno življenje okrnjeno v primerjavi z enakim obdobjem letos, kjer poteka v bolj ali manj neokrnjeni obliki.

Baš je pojasnil, da starejši otroci in odrasli respiratorne bolezni prebolevajo ob simptomih, kot so smrkanje, praskanje po žrelu, hripanje in pokašljevanje. Pri otrocih, mlajših od dveh let, ki imajo manjše dihalne poti, pa se bolezni velikokrat pokažejo z oteženim dihanjem, hropenjem in piskanjem. “Pri najmlajših se lahko zgodi, da se utrudijo in potrebujejo umetno predihavanje na enoti intenzivne terapije,” je posvaril Baš.

Zato Baš priporoča, naj starši otrok, ki so mlajši od šestih mesecev, njihove starejše brate in sestre zadržijo doma in jih ne vozijo v vrtec. “Vem da je to zahtevno, težko, ampak še težje je, če dojenček pristane v bolnišnici ali pa celo na intenzivni terapiji,” je opozoril Baš. Pokorn je ob tem dodal, da naj starši majhnih otrok čimbolj omejijo socialne stike.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Evropski milijoni za blaženje podnebnih sprememb

Vlada je v načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila 12 novih projektov iz programa za blaženje posledic podnebnih sprememb in...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img