Možnost koriščenja odpadne toplote pri termični obdelavi odpadkov je eden od razlogov, da se Mestna občina Maribor zanima za opravljanje državne gospodarske javne službe sežiganja komunalnih odpadkov. Do dejanske realizacije projekta pa vodilne na občini čaka še veliko dela, za enkrat je znano le, da na področju ravnanja z odpadki preučujejo različne možnosti.

Mariborski svetniki so na minuli seji s prepričljivo večino 39:2 potrdili dokument Energetike, s katerim se bo začelo umeščanje sežigalnice ob Snagino sortirnico. Gre za akcijski načrt trajnostne oskrbe Maribora s toploto, ki ni pomemben le zaradi načrtovane 6,8 milijona evrov vredne investicije v širjenje omrežja daljinskega ogrevanja, ampak predvsem zaradi vira, s katerim bi zagotovili oskrbo s toploto.

Za morebitno termično obdelavo odpadkov bi po navedbah MOM uporabili tehnologijo, ki bi izpolnjevala zahteve iz dokumenta Evropske komisije o najboljših razpoložljivih tehnikah sežiganja odpadkov. Pri tem pa je pomembno upoštevati tudi predvidene stroške in dejansko kapaciteto same sežigalnice.
Neuradno se kot možno lokacijo za sežigalnico omenja območje pri nedavno zgrajeni sortirnici odpadkov na

Teznem, kjer civilna služba še ni izrazila svojega mnenja. Širša razprava v okviru obravnave akcijskega načrta trajnostne oskrbe s toploto, je predvidena na dnevnem redu naslednje seje.

V LPR Stojana Auerja so, skupaj z Igorjem Jurišičem (Stranka mladih – Zeleni Evrope), opozorili, da je treba pred razpravo o širitvi vročevodnega omrežja in gradnji sežigalnice spremeniti nekatere predhodno sprejete in še vedno veljavne občinske dokumente.
S potrditvijo enega najpomembnejših dokumentov mesta na področju samooskrbe z energijo so storili tudi prvi korak h gradnji sežigalnice, ki bi bila izgrajena med leti 2025 in 2027, do takrat pa pristojne čaka še ogromno dela na vseh področjih, od financiranja, izdaje gradbenega in okoljskega dovoljenja ter pozitivnega mnenja lokalne skupnosti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj