Šentilj, kjer narava sreča zabavo

0
2197

Občina Šentilj je bila ustanovljena leta 1994 in leži na obrobju Slovenskih goric, med Dravo in Muro. Na svoji severni strani meji na Republiko Avstrijo, dolžina meje znaša 17 km. Na jugu in zahodu pa preko gričevnatih Slovenskih goric meji na druge slovenske občine: Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveta Ana v Slovenskih goricah, Pesnica in Kungota.

 

Občina Šentilj ima trenutno veliko pohodniških poti ter nekaj urejenih kolesarskih poti. Turisti si lahko izposodijo tudi električna kolesa ter se popeljejo po lepi pokrajini in se naužijejo dobrega vina in dobre hrane. Vse informacije, kako preživeti dan v občini pa obiskovalci dobijo na starem mejnem prehodu, kjer so lansko leto odprli Regionalno turistično središče.

Panonsko morje in Keltska pot

V Regionalnem turističnem središču je obiskovalcem na voljo geološka razstava »Nepozabno doživetje Panonskega morja«, ki predstavlja območje Šentilja pred okoli 20 milijoni let, ko ga je pokrivalo plitvo z življenjem bogato morje. V njem so uspevale korale, morski ježki, polžki, školjke ter plavali morski psi in raznobarvne ribe.

Drugi stalna razstava v prostorih Regionalnega turističnega središča v Šentilju je namenjena tako imenovani Keltski poti, ki je posebno zanimiva zaradi gomil in prazgodovinske naselbine Gradišče, ki se razprostira nad reko Muro.

Ni slučajno pa ni, da so bila na  tem mestu najdena tudi močna  energijska sevanja, saj so bila stara ljudstva tesno povezana z naravo in  energijami v njej.

Brod na Muri eden izmed štirih, ki še vozijo po reki

Slovenija je pokrajinsko zelo raznolika dežela. In tako kot so raznolike posamezne slovenske pokrajine, tako raznolika je tudi tradicionalna slovenska kuhinja. Vsaka slovenska pokrajina ima neke svoje kulinarične značilnosti, prepoznamo jo lahko tudi po značilnih jedeh. Pot odkrivanja občine Šentilj pa vsakega obiskovalca pripelje tudi do obvezne turistične postojanke. Brod na Muri je eden izmed štirih, ki še vozijo po reki, a daleč najsodobnejši.

Današnji brod je z jekleno vrvjo pritrjen na prečno vrv med bregovoma, njegova hitrost plovbe pa je odvisna od vodostaja reke. Bogata zgodovina, pomešana z rujno kapljico in slastnimi prigrizki ter gostoljubnostjo občanov, so tisti razlogi zaradi katerih se občino Šentilj splača obiskati in odkriti.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here