Senat mariborske univerze ponovno odločal o možnostih vzpostavitve e-volitev

0
56

Člani senata Univerze v Mariboru so ponovno razpravljali o možnosti elektronskih volitev. Te so po ocenah visokošolskega sindikata zelo problematične, rektor dr. Zdravko Kačič pa vztraja, da v trenutnih razmerah ne gre drugače. Danes so senatorjem predstavili tehnično rešitev, ki po rektorjevih besedah dosega najvišje varnostne standarde.

Rektor Kačič podpira e-volitve

Kačič je poudaril, da bodo po tej možnosti posegli le v primerih, ko ne bodo mogoče neposredne volitve. “Elektronske volitve se predvidevajo zgolj v izrednih razmerah, kot so današnje ob epidemiji,” je povedal po seji senata univerze.

Rektor UM, dr. Zdravko Kačič.

Pri danes predstavljeni tehnični rešitvi za izvedbo elektronskih volitev gre po njegovih besedah za rešitev, ki je uveljavljena v svetu in ima vse potrebne certifikate. “Uporablja jo veliko tujih univerz in senatorke in senatorji so prepoznali, da je to ustrezna tehnična rešitev,” je dejal.

V Visokošolskem sindikatu Slovenije (VSS) do elektronskih volitev zelo kritični

“Kljub temu, da je bilo vodstvo univerze, posebej tudi rektor Zdravko Kačič kot oseba, odgovorna za zakonitost njenega poslovanja, večkrat izrecno opozorjeno na pasti rokohitrskega uvajanja nedomišljenih tehničnih rešitev za elektronsko glasovanje, je vztrajalo pri njihovi uvedbi. Posledice? Na nekaterih članicah (npr. filozofski fakulteti) so se že zgodile, obremenjene z dvomi o tajnosti, skladnosti z novo uredbo o varstvu podatkov in sploh legalnosti glasovanja,” so pred dnevi opozorili.

Sedež Univerze v Mariboru (Slomškov trg 15).

Pomanjkanje alternativnih možnosti

Rektor vztraja, da v trenutnih razmerah nimajo druge možnosti. “Cilj je, da univerza deluje nemoteno in da organi delujejo v skladu z njihovimi mandati,” je povedal. Kačič je poudaril, da bodo takoj po novem letu, ko bo znani ukrepi vlade glede dela v visokem šolstvu, sprejeli nadaljnje ukrepe, ki bodo natančneje določili izvedbo študija v drugi polovici študijskega leta.

“Na Univerzi v Mariboru smo sicer že sedaj zastavili študijski proces tako, da se je tam, kjer je bilo le mogoče, sproti preverjalo znanje. Zaključni del pa je treba še doreči,” je pojasnil.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here