Še pomnite? 12 mariborskih izdelkov, ki smo jih poznali vsi!

0
2285

Zgodba o mariborski industriji se je začela pisati v času druge industrijske revolucije, ko so industrijski obrati skoraj v celoti izrinili več sto let staro obrt usnjarstva in splavarstva ob Dravi. Industrijski razcvet mesta ob Dravi se je zgodil zahvaljujoč odlični geografski legi, izgradnji železnice ter elektrifikaciji. 

Po koncu Prve svetovne vojne so v mesto prišli tuji podjetniki, razvijati so se začele številne industrijske panoge. Druga svetovna Mariboru ni prizanesla, saj so bile mnoge tovarne porušene. Po vojni se začne novo obdobje gospodarskega razvoja. Kljub tehnološki zastarelosti industrije je Maribor v povojno obdobje vseeno vstopil kot eden izmed najpomembnejših industrijskih središč v državi.

Maribor je bil tako eno redkih mest v katerih so lahko meščani uporabljali vozila sestavljena v domačem okolju, uporabljali doma izdelane higienske in kozmetične pripomočke, se oblačili v doma izdelana oblačila in še kaj. Predstavljamo vam 12 kultnih izdelkov, ki so bili izdelani v Mariboru in smo jih poznali vsi.

1. TAM 2000

Ta kultni mali kamion izdelan v Tovarni avtomobilov in motorjev Maribor lahko vidimo še danes, kar priča o njegovi trpežnosti in kvaliteti izdelave. V prodajnem katalogu je bilo o njem zapisano naslednje: “Tovornjak TAM 2000 odlikuje izredna gibčnost, kar je posebno važno za vozilo, ki je namenjeno prevozu blaga na manjših razdaljah in za vožnjo po mestu. Kompaktna gradnja in majhen premer obračanja vozila omogočata, da ga lahko parkiramo tudi tam, kjer drugih vozil ne moremo. Manevriranje je še posebej olajšano s tem, da je pretikalni vzvod vgrajen pod volanom ter je tako pretikanje iz ene prestave v drugo lažje. Blago lahko na tovornjak TAM 2000 nakladamo z lahkoto, saj ni dno zaboja, ki ima 5,75 m2 površine, niti cel meter od tal.”

2. Akumulatorji Vesna

(vir)

Leta 1974 je tovarna izvozila kar 48 odstotkov svoje proizvodnje. Decembra 1986 se je po sklepu delavskega sveta TOZD Vesna izločila iz delovne organizacije Rudniki svinca in topilnica in se oblikovala kot samostojna organizacija. Leta 2007 je podjetje prešlo v likvidacijo.

3. Žerjavi Metalna

Metalna Maribor je nekdanje industrijsko-montažno in stavbeno podjetje iz Maribora. Sprva se je podjetje ukvarjalo z železnimi konstrukcijami, leta 1924 pa so ustanovili tovarno vijakov in zakovic. Podjetje je gradilo mostove, daljnovodne stebre, visoke gradnje, železnice, rudniške naprave, cevovode, cisterne in žerjavne konstrukcije. 

4. Živilska tovarna Sana

(vir)

Tovarna čokolade, bombonov in pecilnega praška Sana se je nahajala v Hočah, ki so bile takrat še del Občine Maribor. V tej tovarni, ki je obratovala od leta 1922 do 2007 so izdelovali tudi praške za puding, napolitanke in priljubljeni čokolino.

5. Testenine Intes

Parni mlin za glavnim kolodvorom je bil postavljen med leti 1874 in 1876. Lastnik mlina, Alojz pl. Kriehuber je leta 1883 bankrotiral, mlin je odkupil Ludvik Franz ter leta 1897 ob mlinu uredil še tovarno testenin. Danes je Intes del Skupine Žito. (vir)

6. Higienski in kozmetični proizvodi Zlatorog

Podjetje Zlatorog se je ukvarjalo z industrijskim izdelovanje vseh vrst mila in pralnega praška, kozmetičnih sredstev, maziv in lepil za tehnične namene, predelovanje drevesne smole ter regeneracija mineralnih odpadnih olj. Leta 1990 je skupaj z družbo Henkel Austria GmbH ustanovilo družbo z omejeno odgovornostjo, naslednje leto pa se je podjetje preimenovalo v Henkel Zlatorog.

7. Tekstilni izdelki tovarne MTT

Mariborska tekstilna tovarna je bila največji jugoslovanski tekstilni kombinat. Po številu zaposlenih je MTT takrat bilo najmočnejše podjetje v Mariboru in eno najmočnejših v Jugoslaviji. MTT je pred drugo svetovno vojno zaposlovala okrog 600 delavcev in uslužbencev. V MTT so izdelovali tudi vojaške uniforme Jugoslovanske ljudske armade.

8. Čevlji Lilet

(vir: Foto: Arhiv razstave Spomenik mariborski industriji)

Po osvoboditvi leta 1946 je bila z združitvijo zaplenjenega podjetja Vilka Blatnika in nacionaliziranega podjetja Karo ustanovljena Tovarna čevljev Maribor. Podjetje se je usmerilo v proizvodnjo lahke obutve in hitro pridobilo sloves. Leta 1962 se je tovarna preimenovala v Lilet Tovarna čevljev Maribor. V začetku devetdesetih let 20. stoletje je bil nad podjetjem izpeljan stečajni postopek.

9. Detergent za posodo CET

Detergent za posodo CET, ki ga je izdelovalo podjetje Zlatorog je eden tistih izdelkov, ki so postali nesmrtni. Z izrazom “cet” namreč danes mnogi še vedno poimenujejo vse ostale detergente za posodo.

10. Malinovec iz Talisa

Priljubljena brezalkoholna pijača podjetja Talis, ki so vam jo lahko zmešali v vsakem lokalu.

11. Krema Solea

Še en kultni izdelek, ki ga je izdelovalo podjetje Zlatorog in je še danes med osnovnimi potrebščinami vsakega gospodinjstva.

12. Drezina TIP 300

Najbolj znan proizvod tovarne TVT Boris Kidrič je bil takoimenovani “Modri vlak”, s katerim je Josip Broz – Tito potoval po Jugoslaviji. Podjetje je izdelovalo vagone, skrbelo za obnove, najznačilnejši proizvodi pa so bile drezine za prevoz opreme in osebja.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here