spot_img

Se bližamo kolapsu zdravstvenega sistema?

V zadnjem tednu

Število novih okužb v zadnjem času skokovito narašča, direktor UKC Maribor Anton Crnjac pa se boji, da se stvari lahko s povečanim prilivom bolnikov še poslabšajo. Zato po njegovo prehajamo v fazo, ko morajo ljudje sprevideti resnost razmer, tudi tisti negativno nastrojeni pa ugotoviti, da je konec kakršnihkoli drugih razmišljanj, kot je reševanje koronske krize.

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor po prazničnim koncu tedna opozarja javnost, da so covidne razmere pri njih zelo resne in so zaradi hitre rasti števila obolelih s covidom-19 na pragu najhujše krize doslej. Včeraj so namreč potrdili največ novih okužb v celotnem obdobju epidemije.

Vodja kardiologije Franjo Husam Naji opozarja predvsem na dejstvo, da je treba začeti razmišljati o sebi in svojem zdravju ter zdravju najbližjih in drugih bolnikov, ki zaradi zasedenosti bolnišnice ne pridejo do potrebnih zdravstvenih storitev za druge bolezni.

Najbolj trpijo bolniki, ki sicer lahko nekoliko počakajo, saj ne potrebujejo takojšnje hospitalizacije, a ker kriza traja že leto in pol, se njihove težave kopičijo. Na kirurgiji sicer ves čas normalno teče urgentna služba, prav tako nemoteno obravnavajo onkološke bolnike, medtem ko je kirurgija v tem trenutku nekje na 70 odstotkih, ostali nenujni posegi pa že odpadajo. Podobno velja tudi na drugih oddelkih.

Še naprej za ozko grlo velja intenzivna terapija, za katero imajo skupaj na voljo 59 postelj, od tega so jih 32 na novo dobili v času epidemije covida-19, a so morali oskrbo zagotoviti brez dodatnega kadra. Na covidnih oddelkih je trenutno okoli 150 medicinskih sester in 40 zdravnikov.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Dizelsko gorivo in kurilno olje 8 centov cenejša

Najvišji dovoljeni drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju,...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel