spot_img

Sanacija vlage v Sinagogi Maribor

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, ki je lociran na Židovski ulici v središču mesta, bo do nadaljnjega zaprt. Razlog za to so obnovitvena dela na področju vlage, za kar so prejeli sredstva s strani pristojnega ministrstva za kulturo. S sanacijo bodo rešili nastalo problematiko z odvodnjavanjem. Po besedah direktorja Sinagoge Borisa Hajdinjaka pa bodo v vmesnem času delo opravljali na daljavo, raznorazne dogodke pa preselili v druge prostore v mestu.

Sinagoga Maribor, ki se nahaja v Židovski ulici v centru Maribora bo zaradi obnovitvenih del do nadaljnjega zaprta. Gre za dolgo pričakovano sanacijo vlage, za kar so pridobili tudi državna sofinancerska sredstva.

Sinagoga Maribor se je v preteklosti že prijavljala na javne razpise za pridobitev nepovratnih državnih sredstev, predvsem z naslova ministrstva za kulturo, a po besedah direktorja mariborske sinagoge Borisa Hajdinjaka, gre za zahteven administrativen zalogaj, ki ne prinese vedno želenih rezultatov. Slednje beležijo ne samo na lokalni ali državni, ampak celo na mednarodni ravni.

Mariborska sinagoga je eden najpomembnejših spomenikov judovske kulturne dediščine na slovenskih tleh in obenem ena najstarejših ohranjenih sinagog v srednjeevropskem prostoru. Velja pa tudi za nepremični spomenik državnega pomena.

V Sinagogi si že dalj časa prizadevajo za ureditev dostopa gibalno oviranim oz. invalidom. Rekonstrukcijska dela pa ne bodo bistveno vplivala na potek programa ustanove.
Čeprav obisk in ogled sinagoge tako ne bosta mogoča, v Sinagogi vabijo na da se nam dogodke, ki jih bodo v tem času prirejali bodisi na nadomestnih lokacijah bodisi v spletnem okolju.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Najmlajši hospitaliziran covidni bolnik je star 31-let

petek so v Sloveniji ob 7507 PCR-testih potrdili 2270 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno...

VAŠ GLAS

Se boste cepili s tretjim odmerkom cepiva proti Covid-19?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img