Nesoglasja arhitekturne in umetnostnozgodovinske stroke glede načrtovanega prekritja cerkve Sv. Janeza Krstnika v kompleksu Žičke kartuzije niso bila zglajena niti po dveh sestankih v minulem tednu. Kljub temu gre, kot so sporočili z ministrstva za kulturo, projekt dalje, saj bi drugačne rešitve povzročile veliko zamudo in s tem ogrozile načrte.

Žičko Kartuzijo prejšnji teden obiskal Vasko Simoniti

Na temo obnove omenjenega cerkvenega objekta je pred tednom dni kartuzijo obiskal minister za kulturo Vasko Simoniti, ki po sestanku izjav sicer ni dajal, so se pa na njegovo pobudo nato v petek sestali še predstavniki stroke.

Poleg uslužbencev ministrstva na čelu z v.d. generalnega direktorice direktorata za kulturno dediščino Jelko Pirkovič so bili prisotni tudi predstavniki zavoda za varstvo kulturne dediščine, oddelka za umetnostno zgodovino na ljubljanski filozofski fakulteti, Steletovega inštituta Znanstveno raziskovalnega centra pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti, pa tudi avtor predlagane arhitekturne zasnove Rok Žnidaršič in nasprotnik takšne rešitve arhitekt Igor Sapač.

Čeprav so ostali vsak pri svojem prepričanju, je bila na sestanku sprejeta odločitev, da s projektom prenove nadaljujejo v skladu z dosedanjo dokumentacijo in veljavnim gradbenim dovoljenjem, saj bi sprememba rešitve za obnovo strehe zahtevala spremembo veljavnega gradbenega dovoljenja in zato večmesečno zamudo pri izvedbi prenove.

Zatika se pri obnovi cerkve Sv. Janeza Krstnika.

Občina še ni prejela nobenega uradnega dokumenta

Ob tem so sprejeli še kompromisni sklep, da v okviru veljavnega gradbenega dovoljenja poiščejo možnost za tehnično poenostavitev prenove strehe cerkve in celovitejšo rešitev zastrešitve ostalin Otokarjeve kapele.

Kot je za STA povedal konjiški župan Darko Ratajc, ki na petkovem sestanku sam ni sodeloval, za zdaj na občini še niso prejeli nobenega uradnega dokumenta, ki bi potrjeval nadaljevanje projekta. Prav te dni so izbrali izvajalca krovskih del, s katerim pa bodo pogodbo podpisali šele, ko bodo prejeli uradni pisni dokument komisije, ki je o tem odločala.

“Za nas sklep komisije ni dovolj, saj potrebujemo soglasje ministrstva. Izvajalec je izbran, časa za podpis pogodbe imamo 40 dni. Želimo si čim hitrejše rešitve, saj imamo že kratke roke,” je opozoril župan Slovenskih Konjic, ki verjame, da v petih mesecih dela vendarle še lahko dokončajo.

 

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here