S ponedeljkom večina šolarjev ostaja doma

Za zdaj je predvideno, da naj bi pouk na daljavo za predmetno stopnjo osnovne šole potekal prihodnji teden, na višjih strokovnih šolah pa do konca oktobra. Kljub temu, da naj bi šlo za začasen ukrep pa se nekateri medtem že sprašujejo o njegovi upravičenosti , saj je vladni govorec Jelko Kacin še v torek izjavil, da je delež okuženih v izobraževalnem sistemu “še naprej zelo zelo majhen”.

Od ponedeljka bo pouk za višje razrede osnovnih šol (od 5. razreda) in srednje šole potekal na daljavo, najmanj do konca počitnic. Šlo pa naj bi torej za začasen ukrep.
Ob tem se med učitelji in starši poraja vprašanje, ali je ta vladni ukrep upravičen. Še v ponedeljek dopoldne je ministrica za šolstvo Simona Kustec dejala, da je “delež okuženih na področju vzgoje in izobraževanja trenutno 0,06-odstoten, posledično je v karanteni 0,9 odstotka zaposlenih in otrok”.

Združenji ravnateljev OŠ in SŠ ter Sviz pa obžalujejo, da se vlada ni odločila za prehod na model C, ki predvideva 14-dnevno rotacijo med domom in šolo oziroma za regionalno zapiranje šol le v rdečih regijah.

Težava pa je tudi ta, da je bilo pridobljeno znanje učencev, ki so se vsi v času prvega vala epidemije izobraževali na daljavo, nezadostno v skladu z standardi normalnega časa.

Razlik med regijami pri sprejemanju ukrepov v izobraževanju na ministrstvu za zdaj niso delali, ker je temeljno ustavno načelo, da država vsem zagotavlja enake pogoje izobraževanja. Ministrica Kustečeva pa je poudarila, če se bo regijska slika bistveno spreminjala od regije do regije, bodo žal morali razmišljati tudi v smeri, da bi določeni ukrepi veljali le za posamezne regije, česar si pa nikakor ne želijo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj