V današnji rubriki Regionalno zdravje Vam predstavljamo potek izdaje digitalnega zelenega potrdila, ki bo olajšalo potovanje med članicami EU. Ob tem pa bo v naslednjih tednih še naprej ključno množično cepljenje, saj bi naj za vrnitev v normalno življenje zadoščala kar visoka 60 odstotna precepljenost prebivalstva. Strokovnjaki pa kljub temu opozarjajo na nizek odstotek precepljenih v primestnih območjih, kar posledično podaljšuje nujnost epidemioloških ukrepov.

Evropski parlament je na plenarnem zasedanju pričakovano in s prepričljivo večino pritrdil uvedbi digitalnega covidnega potrdila, ki naj bi s 1. julijem začelo veljati v vsej EU. Vpleteni deležniki verjamejo, da bo potrdilo olajšalo potovanja v uniji in prispevalo k okrevanju gospodarstva po pandemiji covida-19, še posebej turizma, kar je potrdil tudi minister za zdravje Janez Poklukar.

Digitalno zeleno potrdilo po poenoteno v vseh članicah EU, ob tem pa je še velika neznanka kako bo z t.i. državami tretjega sveta oz. državami izven EU.

Predpogoj za izdajo tega potrdila bo v veliki večini cepljenje proti covidu-19, ki sicer v Sloveniji poteka v skladu z načrtom. Kljub temu pa strokovnjake na zdravstvenem področju skrbi nizka precepljenost prebivalstva v ruralnih območjih.

Predvsem z vidika širjenja različnih, tudi bolj nalezljivih različic novega koronavirusa, epidemiologi svetujejo cepljenje, saj le-to z veliko verjetnostjo ščiti pred težjim potekom bolezni.

Minister za zdravje Janez Poklukar je pred dnevi dejal, da je cepljena oseba potencialno varna pred okužbo med 9 in 12 mesecev. Zato se že mnogo posameznikov sprašuje, kaj sledi po tem času. Takšne mase ljudi letno prav gotovo, že v organizacijskem smislu ne bo mogoče cepiti.

Ključno vprašanje, ki se ob celotni organizaciji cepljenja tiče, pa je kdaj bo epidemija končana tudi v praksi oz. kdaj se bomo vsaj približno vrnili v normalne tirnice življenje. Predvsem pa kakšno usodo nam bo bolezen covida-19 namenila v bližnji in daljni prihodnosti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj