spot_img

Rimske mitreje opremili s QR kodami

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V današnji rubriki Regionalna preteklost Vam predstavljamo vzpostavitev sistema QR na ptujskih mitrejih, ki veljajo za ene najbolje ohranjenih primerkov v svetovnem merilu. Kljub veličastni kulturni dediščini pa na Ptuju še vedno ni zagotovljenega primernega prostora za shrambo preko 600,000 razstavnih eksponatov iz obdobja rimske Poetovie.

Mitraizem je vera, ki je temeljila na cikličnem menjavanju življenja in smrti, na boju med dobrim in zlom ter na moči odrešenjske daritve. Izvira iz prastarih verovanj Perzije in predstavlja vmesni člen na poti iz politeizma k monoteizmu. Mitraizem je svoj vrhunec dosegel proti koncu 2 stoletja našega štetja, ob koncu 4. stoletja pa je postal skupaj z drugimi starimi nekrščanskimi verstvi prepovedan, svetišča pa načrtno uničena. Ene izmed redkih ohranjenih svetišč pa lahko najdemo na Ptuju.

Zaradi lažje dostopnosti do mitrejev in informiranju o njihovem nastanku oz. pomenu so na Ptuju vzpostavili sistem QR kod. V prvi fazi bo preko QR kod in spletne strani omogočen virtualni ogled 1., 3., 5. mitreja ter rimskega lapidarija, rimske peči in arheološkega parka Panorama.

Z učinkovito zagotavljanje tako turističnega potenciala, kot ohranjanja kulturne dediščine, bi MO Ptuj potrebovala arheološko razstavišče, a je bila v zadnjih letih pri pridobivanju državnih sredstev neuspešna.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Najmlajši hospitaliziran covidni bolnik je star 31-let

petek so v Sloveniji ob 7507 PCR-testih potrdili 2270 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno...

VAŠ GLAS

Se boste cepili s tretjim odmerkom cepiva proti Covid-19?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img