spot_img

Rez trte kot izhodišče za nov letnik

V zadnjem tednu

Zimska rez trte je najbolj strokovno vinogradnikovo opravilo in predstavlja izhodišče za nov in kakovosten vinski letnik. Z rezjo, ustvarjamo izhodišče za pravilno razmerje med količino, kakovostjo in gospodarnostjo ter tako vplivamo na trajno ohranjanje ciljnih vzgojnih oblik. Določimo pa tudi vse pogoje za stabilno količinsko vsakoletno pridelavo kakovostnega pridelka grozdja. Zimska rez je v vinogradu najpomembnejši zimski oziroma zgodaj spomladanski ukrep, s katerim se s trt odstranjuje tudi ves poškodovani, okuženi (odmrli, strohneli, suhi) in neroden les.

Rez vinske trte spada med prva zimsko-pomladna ročna dela v naših vinogradih in je za vinogradnika strokovno tudi najbolj zahtevno opravilo. Z rezjo uravnavamo rodnost in obremenitev vinske trte, kar odločilno vpliva na kvaliteto grozdja in vina, ki ga želimo pridelati.

Pred rezjo je potrebno poznati nekaj osnovnih pojmov, da se z rezjo ne prenaglimo in posledično škodimo trti in pridelku.

A za dobro vino je poleg dobrega grozdja potreben sposoben gospodar. Mladi vinarji so združili svoje moči in prevzeli najstarejšo vinsko klet pri nas.
Konec 19. stoletja so v mestu pod vodstvom Josefa Orniga ustanovili vinski arhiv, ki je še danes del zakladnice ptujske vinske kleti, v kateri se skriva 200 tisoč vin.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:01

Kegljaški klub Lokomotiva proslavil 70- obletnico delovanja

Kegljaški klub Lokomotiva je s slavnostno akademijo, ki je potekala v gasilskem domu v Dogošah, počastila 70 obletnico svojega...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel