Rekordno leto za razvoj Slovenske Bistrice

Letošnji proračun občine Slovenska Bistrica, ki so ga potrdili prejšnji teden, znaša kar 39,5 milijona evrov, pri čemer načrtujejo dobrih 29 milijonov evrov prihodkov. Desetmilijonsko luknjo nameravajo zakrpati z dodatnim zadolževanjem v višini 5,2 milijona evrov ter s preostankom sredstev iz leta 2020 zaradi nekaterih preloženih projektov.

Številne investicije v vrednosti skoraj 21 milijonov evrov

Bistriška občina med drugim letos načrtuje za skoraj šest milijonov evrov transfernih prihodkov, večinoma iz državnih virov, nekaj pa tudi evropskega denarja. Proračun je naravnan precej investicijsko, saj bodo za različne projekte namenili skoraj 21 milijonov evrov.

Kot je za STA ambiciozno zastavljen proračun pojasnil župan Ivan Žagar, so se nekateri projekti zaradi epidemije nekoliko zamaknili, hkrati pa so dober milijon evrov pridobili še na račun povečanja primerne porabe.

V Slovenski Bistrici nadaljujejo dela na področju ravnanja z odpadno vodo, kjer bodo letos iz dogovora za razvoj regij dobre tri milijone evrov namenili gradnji kanalizacijskega sistema v Zgornji Polskavi, za gradnjo kanala v Pokošah pa je na voljo 580.000 evrov.

Obnavljali bodo tudi športno dvorano in dogradili dom starostnikov

Med večjimi projekti v letošnjem in naslednjem letu je tudi več kot sedem milijonov evrov vredna obnova in dozidava osrednje športne dvorane, kjer bo zrasel plezalni center, začenjajo pa pripravo dokumentacije za 1,3 milijona evrov vredno dograditev 2. osnovne šole ter 4,8 milijona evrov vredno nadzidavo doma starejših občanov.

Za vzdrževanje in gradnjo občinskih cest je rezerviranih 5,3 milijona evrov, med drugim 600.000 evrov za urejanje Slovenske ulice, zaključujejo urejanje Tomšičeve ulice, 1,2 milijona evrov bo šlo za gradnjo kolesarske poti ob lokalni cesti proti Pečkam, in sicer med mestom in železniško postajo.

Pol milijona evrov so predvideli za sicer 1,8 milijona evrov vreden projekt zelenega parkirišča v mestu, še četrt milijona pa za avtobusno postajo, letos predvsem za odkup zemljišč in pripravo vse potrebne projektne dokumentacije za načrtovano ureditev postaje.

V načrtu je tudi fazna obnova dvorca Zgornja Polskava, ki naj bi bila vredna 4,4 milijona evrov, del denarja pričakujejo tudi iz drugih virov, pri čemer je glavnina glede na seznam občinskih razvojnih strateških projektov predvidena v letu 2023.

Izgradnja zahodne obvoznice pomembna za razvoj občine

Sicer pa je za bistriško občino in tamkajšnje veliko podjetje Impol zelo pomembna nedavno vendarle začeta gradnja obvoznice, ki bo med drugim mestno središče razbremenila tovornega prometa, podjetju pa omogočila dodatne energetske zmogljivosti za povečevanje proizvodnje.

Gre seveda za projekt države, ki letos v tej občini načrtuje tudi nadgraditev železniškega vozlišča v Pragerskem in posodobitev postaje s pomočjo evropskih sredstev. Hkrati bodo cesto skozi kraj speljali pod železnico, kar bo krajanom precej olajšalo življenje.

Skupaj z državo pa občina obnavlja objekt nekdanje osnovne šole v Vošnjakovi ulici, kamor naj bi se iz občinske stavbe preselila upravna enota. Gradbena dela naj bi bila končana letos, selitev pa načrtujejo leta 2022.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj