spot_img

Rekonstrukcija čistilne naprave

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Na območju nekdanje Tovarne sladkorja Ormož je nedavno stekla rekonstrukcija in nadgradnja obstoječe čistilne naprave. Gradbena dela izvaja Komunalno podjetje Ormož, vrednost projekta je 3,3 milijona evrov, po zaključku del pa bo naprava razpolagala z zmogljivostjo 8000 populacijskih enot. Projekt bo v celoti zaključen konec leta 2022.

Obstoječa čistilna naprava Ormož deluje od leta 1994. Kapaciteta čistilne naprave je 4000 enot in je preobremenjena, saj ne zagotavlja čiščenja fosforja in dušika. Pogodba z izbranim izvajalcem je bila podpisana decembra lani, ta pa je bil v delo uveden januarja, ko so začeli teči pogodbeni roki. Gradnja bo predvidoma končana v letu dni, nato pa bo čistilna naprava devet mesecev obratovala poskusno.

Delovala po sistemu MBBR, katerega značilnost je, da se vse dogaja v enem bazenu, zato je manj gradbenih del, čiščenje pa opravijo mikroorganizmi, ki jih je treba nadzorovati in jih po potrebi dodajati.

Cilj projekta je ureditev  čiščenja komunalnih odpadnih vod v aglomeracijah: Ormož – Hardek, Lenta in Ormož – Dolga Lesa. Po zaključku projekta bo dosežena 99% priključenost na javno kanalizacijo, ki se zaključi s čistilno napravo. Cilj projekta je tudi zagotovitev sprejema grezničnih gošč in blata iz malih čistilnih naprav za vse onesnaževalce izven navedenih aglomeracij v občini Ormož.

V občini Ormož prebivalce s subvencijami spodbujajo, da postavijo male komunalne čistilne naprave, in sicer na tistih območjih, kjer se ne morejo priključiti na že obstoječe ali predvideno kanalizacijsko omrežje.

Za nadzor poteka investicije skrbi podjetje PROPLUS, ki nadzoruje potek dela v skladu z gradbenimi dovoljenji, izpolnjevanje pogodbenih rokov in podobno. Projekt, ki je del Dogovora za razvoj Podravske razvojne regije, predstavlja zmanjšanje emisijskih vplivov odpadnih voda na okolje, zlasti na vodotok Drava.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Še pomnite? 12 mariborskih izdelkov, ki smo jih poznali vsi!

Zgodba o mariborski industriji se je začela pisati v času druge industrijske revolucije, ko so industrijski obrati skoraj v...

VAŠ GLAS

Pogoj PCT se mi zdi...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img