Ekologi brez meja s kampanjo We Choose Reuse (Izbiramo ponovno uporabo) pred svetovnim dnevom pravic potrošnikov, ki je posvečen boju proti plastičnim odpadkom, pozivajo k preprečevanju nastajanja odpadkov prek ponovne uporabe. Svoj poziv zlasti namenjajo trgovcem, so sporočili ta teden.

Boj proti onesnaževanju s plastiko

Svetovni dan pravic potrošnikov letos v ospredje postavlja boj proti onesnaževanju s plastiko. Cilj potrošniških organizacij na ta dan je spodbujanje bolj trajnostnih nakupovalnih praks, za kar pa je po mnenju okoljevarstvenikov potrebno ukrepanje odločevalcev in proizvajalcev, ki nosijo največji delež odgovornosti.

Ekologi brez meja so v Sloveniji prevzeli vodenje evropske kampanje We Choose Reuse, katere slogan je Evropa za več ponovne uporabe. Ob podpori posameznikov in nevladnih organizacij, občin in trajnostnih podjetij želijo vplivati na evropske in nacionalne odločevalce ter pozivati k zamenjavi izdelkov za enkratno uporabo z bolj trajnostnimi sistemi.

V Sloveniji recikliramo le tretjino plastike

Slovenija po uradnih podatkih reciklira okoli 60 odstotkov plastične embalaže. A ugotovitve projekta Plastika naša vsakdanja kažejo, da se dejanska stopnja recikliranja te embalaže giblje le okrog 33 odstotkov, so navedli v nevladni organizaciji. Na globalni ravni so podatki še slabši, saj je svet do danes recikliral manj kot 10 odstotkov vse proizvedene plastike. Ena tretjina plastike, ki naj bi jo v EU reciklirali, je dejansko poslana na drugi konec sveta, opozarjajo ob tem.

Recikliranje torej ni rešitev, so prepričani Ekologi brez meja, zato ponujajo novo “rešilno bilko” – ponovno uporabo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj