spot_img

Rebalans proračunov

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Vlada je v drugem protikoronskem zakonu dvignila povprečnino za občine. Višja povprečnine velja za celotno leto 2020. In ker so občine večino proračunov sprejele že v začetku leta so bile na rednih sejah primorane sprejeti rebalanse.

V skladu z novim zakonom je bila občinam zagotovljena višja povprečnina, in sicer se je ta z lani dogovorjenih 589,11 evra povišala na 623,96 evra. Skupno bodo občine letos prejele okoli 73 milijonov evrov sredstev več. Tako so bile vse občine primorane pripraviti rebalans proračuna. Ker pa slednjega na dopisnih sejah v skladu s pravilnikom niso smele obravnavati, bodo to storile na rednih sejah.
V Lenartu napovedujejo, da bodo kljub dodatnemu denarju se celoten proračun ne bo dosti povečal, saj bodo na drugih postavkah pridobili manj denarja.

Tudi v Sveti Ani z dvigom povprečnin ne bodo pridobili veliko, saj se bodo morali zadolžiti. Namesto izpada obljubljenega sofinanciranja za širitev vrtca s strani države bodo primorani najeti kredit.

Tudi v občini Benedikt pričakujejo pomoč države za modernizacijo cest in izgradnjo kanalizacije pri Svetih treh Kraljih.
Kljub dvigu povprečnin več denarja za investicije ne bo. Kolikšna bo škoda v proračunih občin zaradi epidemije, bodo župani znali oceniti čez kakšen mesec, a po napovedih bodo ene med njimi utrpele veliko škodo. Tudi zato je nerazumljivo, da vlada ob dvigu povprečnine ustavlja nekatere razpise za črpanje sredstev, z argumentom, da se razpisi zapirajo zaradi zagotovitve sredstev za blažitev posledic koronavirusa.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Sezona okužb dihal v polnem razmahu

Pediatri opozarjajo na velik porast števila virusnih okužb dihal pri otrocih, do česar je letos prišlo prej kot običajno....

VAŠ GLAS

Se boste cepili s tretjim odmerkom cepiva proti Covid-19?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img