spot_img

Realizacija projektov participativnega proračuna

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Občina Lovrenc na Pohorju je v lanskem letu uvedla participativni proračun. V letošnjem in prihodnjem letu pa je in še bo izglasovane projekte tudi realizirala. Za 7 naaselij je v dveh letih na voljo 140, 000 evrov občinskih sredstev, ki bodo porabljena za realizacijo izglasovanih projektov. Nekaj jih je bilo do sedaj že urejenih, večina pa sledi tekom letošnjega in prihodnjega leta.

V duhu približevanja potrebam vseh občanov tudi v občini Lovrenc na Pohorju uvajajo participativni proračun, s katerim želijo zajeti ideje oz. pobude, ki doslej še niso prišle v načrte občine. Po besedah župana Marka Rakovnika je sistem participativnega proračuna celovit in dolgoročen ob tem pa je po njegovem mnenju udeležba v oblikovanju najboljša, če v tem sodeluje čim več ljudi.

V občinskem proračunu za leti 2021 in 2022 bo za izvedbo izglasovanih projektov namenjenih 140.000,00 evrov. Sredstva so enakomerno razdeljena med posamezna naselja, saj se tako zagotovi enakomerni razvoj vseh delov občine ter vključenost vseh in vsakogar. Podajanje predlogov in glasovanje je sicer potekalo po naseljih: Lovrenc-naselje, Kumen, Rdeči Breg, Recenjak, Činžat, Ruta in Puščava.

Financirani so projekti, ki so na glasovanju v posameznem naselju prejeli največ glasov in ne presegajo finančnih okvirjev. Projekti so se v izvedbo uvrstili od tistega z najvišjim številom glasov navzdol, do porabe sredstev. Ali bo izglasovan projekt izveden v letu 2021 ali v 2022, bo odločala za to oblikovana občinska komisija.

Župan je še dodal, da je najbolj ponosen na dober odziv občanov tako med izvajanjem delavnic kot tudi pri predlaganju pripravljenih projektov. Možnost sodelovanja občank in občanov pri porabi občinskih proračunskih sredstev vidi, kot zelo pomembno z vidika gradnje zaupanja. Poveča se tudi odgovornost, da se obljube izpolni, izglasovane predloge pa dejansko uresniči.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Evropski milijoni za blaženje podnebnih sprememb

Vlada je v načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila 12 novih projektov iz programa za blaženje posledic podnebnih sprememb in...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img