spot_img

Rdeči noski največ donacij od dohodnine

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

 

Finančna uprava RS (Furs) v teh dneh poračunava dohodnino za leto 2019, pri čemer že 13. leto upošteva tudi želje zavezancev po namenitvi dela obračunanega zneska upravičencem do donacij. Vse do leta 2016 je največ denarja prejemala Slovenska karitas, zdaj pa bo že četrtič zapored največji znesek prejelo društvo Rdeči noski.

Največ 0,5 odstotka družbeno pomembnim ustanovam

Vsak zavezanec za dohodnino lahko od tedaj s posebnega seznama pri finančnem ministrstvu izbere družbeno pomembne ustanove, ki naj jim finančna uprava nakaže največ 0,5 odstotka njemu odmerjene dohodnine: ta odstotek lahko razdeli med več prejemnikov, a delež ne more biti manjši kot 0,1 odstotka.

In če je v letu 2007 del dohodnine družbeno pomembnim ustanovam namenilo 210.840 zavezancev, se je v naslednjih letih številka povečevala in zdaj že nekaj let vztraja krepko nad 400.000. Za leto 2019 je bilo donacij 496.363, je razvidno iz podatkov Fursa.

V tem času se je povečal tudi znesek, ki ga je finančna uprava namesto v državni proračun nakazala upravičencem do donacij: s slabih 2,7 milijona evrov, kolikor je znašal za leto 2007, se je do obračuna dohodnine za lansko leto povečal na skoraj 5,5 milijona evrov. Na seznamu, ki se vseskozi dopolnjuje, je več kot 5000 upravičencev.

Rdeči noski pred Slovenski karitas

Največja prejemnica donacij je bila vse do leta 2016 Slovenska karitas, leta 2017 pa jo je na tem mestu zamenjalo društvo Rdeči noski. Tako je tudi letos in društvo klovnov zdravnikov lahko tako jeseni pričakuje nakazilo na svoj račun v višini 236.486 evrov. Prva izplačila bodo nakazana do konca septembra, pravijo na Fursu.

Slovenska karitas bo letos prejela 141.159 evrov. Sledijo zasebni finančni sklad za financiranje družbenega podjetništva Sklad 05 (139.802 evrov), Zveza prijateljev mladine Slovenije (91.040 evrov), Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje (84.119 evrov) in Slovensko društvo Hospic (51.573 evrov).

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

V Mariboru zvečer spominska slovesnost na pekrske dogodke

Ob Izobraževalnem centru Pekre bo danes zvečer potekala spominska slovesnost Mestne občine Maribor ob 31. obletnici pekrskih dogodkov. Slavnostna...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img