spot_img

Razvoj gledališke ustvarjalnosti od 18. stoletja naprej

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V današnji rubriki Regionalna preteklost Vam predstavljamo razvoj gledališke ustvarjalnosti na Ptuju. Slednja sega v 18. stoletje, ko so se pojavile prve gledališke igre na današnjem območju Mestne občine Ptuj. V prostorih Mestnega gledališča Ptuj pa je še danes moč videti razstavo, ki predstavlja postopen razvoj gledališke dejavnosti od samih začetkov do danes.

Ptuj ima precej dolgo gledališko tradicijo, saj so prve gledališke igre v mestu omenjene že na začetku 18. stoletja. To so bile predstave potujočih nemških in italijanskih komedijantov. Ptujski in okoliški plemiči pa so gledališko stavbo zgradili na mestu, kjer ta stoji še danes.

Ljubiteljska gledališka skupina, sestavljena iz najuglednejših meščanov, je v tej stavbi uprizarjala sprva predvsem veseloigre, burke in operete. Predstave so uprizarjali ob silvestrskih večerih, cesarjevih rojstnih dnevih, adventnih in postnih nedeljah.

Ob tem se poraja vprašanje komu so bile gledališke igre v tistem času sploh namenjene oz. kdo si jih je lahko sploh finančno privoščil obiskovati?

Gledališko stavbo sta si v 20. in 30. letih 20. stoletja izmenično delila Dramatično društvo in Delavsko prosvetno društvo Svoboda Ptuj. V sezoni 1938/39 je z režiserjem Franom Žižkom zavel na Ptuju nov duh, saj je ustanovil novo napredno gledališče, ki je bilo polpoklicno in za takratni čas najodmevnejše slovensko gledališče. Njegovo uspešno ustvarjanje je prekinila 2. svetovna vojna.

Uspešne uprizoritve Gledališča. Ptuj, uspešna medijska kampanja in podpora mnogih ljudi z različnih področij in iz vse Slovenije so prepričali mestni svet Mestne občine Ptuj, da je kljub negativnemu odnosu Ministrstva za kulturo sredi 90. letih prejšnjega stoletja  ustanovilo javni zavod Gledališča Ptuj.

Na področju obstoja pa premore eno izmed edinstvenih zanimivosti. V Mestnem gledališču Ptuj je sicer še vedno namreč moč videti razstavo z naslovom Gledališka ustvarjalnost na Ptuju od 18. stoletja do danes, razstavo pa si je možno ogledati po dogovoru.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Najmlajši hospitaliziran covidni bolnik je star 31-let

petek so v Sloveniji ob 7507 PCR-testih potrdili 2270 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno...

VAŠ GLAS

Se boste cepili s tretjim odmerkom cepiva proti Covid-19?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img