Razvoj cepiva proti koronavirusu

 

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus je v video sporočilu Ekonomskemu in socialnemu svetu Združenih narodov dejal, da je na svetu trenutno več kot 100 kandidatov za razvoj cepiva proti novemu koronavirusu.

“Imamo dobre kandidate. Na vrhu jih je sedem ali osem. Imamo jih skupaj več kot 100. Posvečamo se nekaj kandidatom, ki lahko zagotovijo boljše rezultate, in pospešujemo delo tistih z boljšim potencialom,” je dejal direktor Svetovne zdravstvene organizacije in dodal, da bo potrebno malce več denarja.

Pri Svetovni zdravstveni organizaciji so uvodoma menili, da bo za razvoj cepiva potrebnih od 12 do 18 mesecev. Sicer napovedi, da bi cepivo bilo razvito hitreje nihče ne upa potrditi, vsekakor pa poteka pospešeno prizadevanje za razvoj cepiva. Pred tednom dni je za razvoj cepiva 40 držav in organizacij namenilo 7,4 milijarde evrov. Svetovna zdravstvena organizacija od začetka leta dela z več tisoč raziskovalci po vsem svetu in obstaja konzorcij z več kot 400 znanstveniki, ki delujejo na področju razvoja cepiva. Še več denarja pa bo potrebno za proizvodnjo ter zagotavljanje, da bo cepivo prišlo do vseh ljudi na svetu.

Po besedah Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa se pandemija v zahodni Evropi počasi umirja, vendar pa raste po vzhodni Evropi, Afriki, jugovzhodni Aziji in vzhodnem Sredozemlju.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj