spot_img

Razmere na Dravi pod kontrolo

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Dravske elektrarne Maribor (DEM) o večjih pretokih reke Drave obveščajo regijske centre za obveščanje, dodatno pa na nevarnost pri jezovih v Melju in Markovcih opozarja sirena.

Kopanje ljudi v tej reki je sicer redkost, pa tudi narava Drave je drugačna od Soče, zato so možnosti takšnih tragičnih dogodkov kot v Solkanu po ocenah DEM precej manjše.

Na reki Dravi je osem velikih hidroelektrarn in dva jezova. Od tega sta v Zlatoličju in Forminu derivacijski elektrarni, kar pomeni, da večji del vode priteka do hidroelektrarne po dovodnem kanalu, del vode, ki je običajno enak ekološko sprejemljivemu pretoku, pa se pretaka po tako imenovani stari strugi reke.

V primeru prijavljenih prireditev, kot so plavanje ali skoki v vodo, jih mora organizator prireditve zaprositi za soglasje.
Na jezu v Melju dodatno razpolagajo s sistemom zvočnega alarmiranja, ki ga vklopijo, kadar začnemo prelivati več, kot je ekološko sprejemljivi pretok. Za opozorila pri prelivu večjih pretokov pa se uporablja sirena gasilskega doma pod jezom v Markovcih, ki jo upravlja Uprava RS za zaščito in reševanje – z njimi že potekajo tudi pogovori o dodatni nadgradnji oziroma izboljšanju sistema.

Previous articleDogajanje v Bike parku
Next articleNadhod Titova
- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:12

Stanovalci proti avtobusnemu stičišču na prenovljenem Trgu revolucije

Trg revolucije se nahaja v starem delu Maribora in odpira pot v staro mestno jedro. Najdemo ga na desnem...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img