Razmere na Dravi pod kontrolo

0
126

Dravske elektrarne Maribor (DEM) o večjih pretokih reke Drave obveščajo regijske centre za obveščanje, dodatno pa na nevarnost pri jezovih v Melju in Markovcih opozarja sirena.

Kopanje ljudi v tej reki je sicer redkost, pa tudi narava Drave je drugačna od Soče, zato so možnosti takšnih tragičnih dogodkov kot v Solkanu po ocenah DEM precej manjše.

Na reki Dravi je osem velikih hidroelektrarn in dva jezova. Od tega sta v Zlatoličju in Forminu derivacijski elektrarni, kar pomeni, da večji del vode priteka do hidroelektrarne po dovodnem kanalu, del vode, ki je običajno enak ekološko sprejemljivemu pretoku, pa se pretaka po tako imenovani stari strugi reke.

V primeru prijavljenih prireditev, kot so plavanje ali skoki v vodo, jih mora organizator prireditve zaprositi za soglasje.
Na jezu v Melju dodatno razpolagajo s sistemom zvočnega alarmiranja, ki ga vklopijo, kadar začnemo prelivati več, kot je ekološko sprejemljivi pretok. Za opozorila pri prelivu večjih pretokov pa se uporablja sirena gasilskega doma pod jezom v Markovcih, ki jo upravlja Uprava RS za zaščito in reševanje – z njimi že potekajo tudi pogovori o dodatni nadgradnji oziroma izboljšanju sistema.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here