spot_img

Razglasili bodo letošnjega Nobelovega nagrajenca za mir

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V Stockholmu bodo danes razglasili dobitnika letošnje Nobelove nagrade za mir. Med favoriti omenjajo združenja za zaščito novinarjev, kot so Novinarji brez meja (RSF), vodje beloruske opozicije, med njimi Svetlano Tihanovsko, in podnebne aktiviste, tudi Švedinjo Greto Thunberg.

Nobelova nagrada za mir velja za najprestižnejšo, lani jo je prejel Svetovni program za hrano (WFP)

Teden Nobelovih nagrad se je začel v ponedeljek, ko je Švedska akademija sporočila, da nagrado za medicino ali fiziologijo prejmeta David Julius in Ardem Patapoutian za odkritje receptorjev za temperaturo in dotik, končal pa se bo prihodnji ponedeljek z razglasitvijo prejemnika Nobelove nagrade za ekonomijo.

V torek je Švedska akademija sporočila, da gre letošnja Nobelova nagrada za fiziko japonsko-ameriškemu znanstveniku Syukuri Manabeju, Nemcu Klausu Hasselmannu in Italijanu Giorgiu Parisiju za njihov prispevek k vzpostavljanju podnebnih modelov in razumevanju kompleksnih fizikalnih sistemov.

V sredo je sledila razglasitev prejemnikov Nobelove nagrade za kemijo. To sta Nemec Benjamin List in britansko-ameriški znanstvenik David MacMillan za razvoj orodja za gradnjo molekul, imenovanega asimetrična organokataliza. V četrtek je sledila še objava dobitnika Nobelove nagrade za literaturo, ki jo letos prejme na Zanzibarju rojeni pisatelj Abdulrazak Gurnah.

Nagrade bodo tradicionalno podelili 10. decembra, na obletnico smrti ustanovitelja denarnega sklada Alfreda Nobela. Nagrajenci znanstvenih kategorij ter književnosti bodo predvidoma zaradi pandemije covida-19 nagrade tudi letos prejeli v svojih domovinah namesto v švedski prestolnici Stockholm. Nobelovo nagrado za mir pa običajno podelijo v norveški prestolnici Oslo.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:53

V Pekrah zadovoljni z obnovo Bezjakove ulice, a si želijo nadaljevanja ureditve cest

Krajevno skupnost Pekre je v obisku vseh lokalnih entitet mariborske občine lani obiskal župan Saša Arsenovič s svojo ekipo....

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img