spot_img

Rak prostate je ozdravljiv, a le če ga odkrijemo pravočasno

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V mesecu novembru poteka ozaveščanje o vseh vrstah raka, ki najbolj ogrožajo moške. Med njimi je najpogostejši rak prostate, ki velja za bolezen starejših moških. S staranjem prebivalstva je pričakovati, da bo tudi obolevnost za rakom prostate najbrž še naraščala. Letno sicer rak prostate odkrijejo pri približno 1.600 moških, tako kot pri vseh vrstah rake pa je popolna ozdravitev odvisna tudi od tega, kako hitro bolezen odkrijemo.

Znanost je z mnogimi raziskavami skušala odkriti glavne vzroke za razvoj raka na prostati, a bila pri tem bolj ali manj neuspešna. Najpomembnejša dejavnika tveganja za obolevanje za rakom prostate tako ostajata družinska obremenjenost in starost.
Vseeno lahko moški z zdravim življenjskim slogom zmanjšajo možnost za razvoj raka prostate.

Po napovedih svetovne zdravstvene organizacije naj bi vsak šesti moški zbolel za rakom prostate. V primerih, ko je odkrita bolezen omejena na prostato, je delež ozdravljenih zelo visok. S staranjem prebivalstva se povišuje tudi število odkritih primerov raka na prostati.
Presejanje pomeni aktivno iskanje raka pri ogroženi populaciji, ki nima nobenih težav. Na splošno je presejanje smiselno, če je na voljo zanesljiv test za zgodnje odkrivanje določene bolezni in če tako odkrito bolezen lahko učinkovito in varno zdravimo ter zmanjšamo umrljivost zaradi nje. Pri raku prostate je na voljo test PSA.

Za svoje zdravje lahko tako moški naredijo največ sami s testom vrednosti PSA, ki pa zaradi visoke občutljivosti lahko odkrije tudi rake, ki sicer nikoli ne bi delali težav. V veliko primerih pa so tiste, ki prve zaznajo in moške opozorijo na težave s prostato, njihove partnerice.

Skoraj dve leti trajajoča epidemija koronavirusa sicer močno vpliva tudi pravočasno odkrivanje raka na prostati. Urologi tako v prihodnjih letih pričakujejo, da bo število odkritih rakov na prostati poskočilo.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Zadnje novice

00:04:10

Nov vinski dragulj na Meranovem

V vinogradu univerzitetnega centra za vinogradništvo in vinarstvo Meranovo mariborske fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede so danes po...

VAŠ GLAS

Boste zaradi podražitev prisiljeni v dodatno varčevanje?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img