V Središču ob Dravi so odločeni, da bodo uredili habitate rečnega in obrečnega pasu reke Drave. Samo za odkupe zemljišč bodo v občini tik ob Hrvaški meji namenili 350.000 evrov.
Odkup želijo pravno urediti so konca letošnjega leta, a veliko dela imajo z usklajevanjem, saj je potrebno pridobiti ustrezno dokumentacijo in jo uskladiti s kar 40 partnerji projekta.

Celotna vrednost projekta Drava Natura 2000, reka za prihodnost je 6,2 milijona evrov, ki je skoraj v celoti financiran iz evropskega sklada za regionalni razvoj in državnega proračuna. Občina Središče ob Dravi pa je eden od sedmih partnerjev projekta. V duhu Nature 2000 bodo na območju krajinskega parka v prihodnjih letih z evropskim denarjem potekale tudi zasaditve in ureditev interpretacijske točke, nadgradili pa bodo še opremo v informacijski pisarni.

Projekt bo potekal v več fazah, med drugim tudi nameravajo interpretacijsko točko, ki bo na prostem in bo obsegala deset postaj. Vsi, ki bodo željni igre ali resnejšega spoznavanja reke Drave, si bodo lahko med drugim ogledali maketo hrčkovega rova, skozi silhuete in preko sledov spoznavali nekatere živalske vrste, ki tod živijo, s hojo bosih nog pa s pomočjo poligona tudi naravne materiale iz Drave. Na voljo bo lesena stavba, kjer si bo mogoče ogledati tudi kakšen predstavitveni filmček ter interpretativna igrala, kot so ravnotežnostni poligon, klopce … Elementi bodo izdelani iz naravnih materialov.
Kolikšen bo prispevek občine, bo jasno, ko bodo izbrali izvajalca, župan pa ocenjuje, da bo tam nekje od 20.000 do 50.000 evrov.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj