Programi zaposlovanja se nadaljujejo

Pot iz brezposelnosti v zaposlitev je včasih težavna in dolgotrajna. Zavod za zaposlovanje lahko posameznikom preko ukrepov aktivne politike zaposlovanja pomaga s programi usposabljanja, izobraževanja in zaposlovanja. Preverili smo, kakšne ukrepe ponujajo za tiste, ki so zaradi posledic koronakrize ostali brez zaposlitve.

Aktivna politika zaposlovanja je nabor ukrepov na trgu dela, ki so namenjeni povečanju zaposlenosti in zmanjševanju brezposelnosti, večji zaposljivosti oseb na trgu dela in povečanju konkurenčnosti ter prožnosti delodajalcev. Na Zavodu za zaposlovanje je nemoteno izvajanje teh programov prekinila koronakriza.

Cilji aktivne politike zaposlovanja sledijo strateškim dokumentom in ukrepom države, obenem pa zagotavljajo možnosti prilagajanja ukrepov hitrim spremembam razmer in potreb na trgu dela. Programi aktivne politike zaposlovanja so namenjeni tako brezposelnim kot zaposlenim osebam.

A delodajalci morajo pri koriščenju program biti pozorni, saj se subvencije za zaposlovanje izključujejo z vladnimi ukrepi za zajezitev koronakrize.

Evropska komisija za podporo delodajalcem ter zaščito delavcev in samozaposlenih pred izgubo zaposlitev predlaga nov začasen instrument, imenovan SURE – podpora zmanjševanju tveganj za brezposelnost v krizi. Deloval bo skupaj s prizadevanji držav članic za ohranitev zaposlenosti, predvidoma pa bo stopil v veljavo 1. junija 2020. Predlog je del svežnja ukrepov Evropske unije za pomoč članicam pri ukrepanju glede pandemije koronavirusa.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj