Priseljevanje mladih v manjše občine

0
338

V Podravju v zadnjih nekaj letih tako Maribor kot Ptuj beležita negativen prirast, medtem ko manjše primestne občine zaradi ugodnejših cen, dobro razvite komunalne infrastrukture in hitrih cestnih povezav beležijo veliko novih prebivalcev. Tudi njihovi ambiciozni načrti napovedujejo, da bodo v prihodnje skušale število prebivalcev s svojimi ukrepi še povečati.

Iz mestnih središč se večinoma izseljujejo mladi z družinami, ki v želji po boljšem življenju odhajajo v primestje. Eden izmed razlogov za izseljevanje je stanovanjska problematika, ki se je občine dobro zavedajo, a za to vsaj v zadnjih letih, niso ukrenile ničesar. In medtem ko obe mesti v regiji že leta beležita negativen prirast, primestne občine doživljajo nepremičninski preporod.

Občina Gorišnica spada med manjše slovenske občine. Leta 2012 je po podatkih statističnega urada Republike Slovenije tam prebivalo 4.050 prebivalcev, a zanimanje za nepremičnine tudi tam narašča.
Zaradi velikega povpraševanja zmanjkuje tudi prostora v vrtcu.

Prostorsko stisko v vrtcu pa pričakujejo tudi v manjši občini Hajdina, ki je leta 2012 imela 3.750 prebivalcev. V Hajdini želijo investitorji zgraditi 53 stanovanjskih enot v kar 37 objektih.

Življenje v primestnih občinah je cenejše kot v mestih. Stroški so nižji, okolje je bolj mirno, ob tem pa mladim nudijo tudi številne finančne pomoči, katerim pa mesta v Podravju za zdaj ne morejo konkurirati.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here