Pripravljeni na novo strategijo cepljenja

0
103

Na območju, ki ga pokriva Zdravstveni dom (ZD) Maribor, so do danes cepili praktično vse starejše od 80 let, se pa zdaj na cepljenje dodatno prijavljajo še nekateri starostniki. Skupno imajo od začetka cepljenja 27. decembra na čakalni vrsti okoli 21.000 oseb. Od tega so jih skupno cepili 13.597, in sicer 9340 s prvim in 4257 z drugim odmerkom cepiva. Prejšnji teden so začeli tudi s cepljenji na domu za nepokretne, od 161 oseb so jih že cepili 40, a se je strategija cepljenja zdaj spremenila.

Včeraj so dobili 1500 odmerkov cepiva AstraZeneca, 1200 odmerkov cepiva Moderna in 732 odmerkov cepiva Pfizer. Cepivi Moderna in Pfizer koristijo za tiste, ki so že bili cepljeni in potrebujejo drugo dozo. Z odmerki AstraZeneca pa bodo začeli cepiti stare 65-let in manj.

V marcu pričakujejo dobavo 44.000 doz cepiva, kar pomeni, da bodo morali v enem tednu cepiti 10.000 ljudi. Na kriznem štabu ZD Maribor so medtem že danes poslali vabilo šolam, naj jim posredujejo seznam šolnikov, ki se želijo cepiti.

V ponedeljek bodo tako cepili v univerzitetnem športnem centru, kjer imajo 10 cepilnih mest. Ob tem je direktor ZD Maribor navedel, da bodo šolnike cepili po vrstnem redu prijav. Glede na to, da bo verjetno cepiva AstraZenece na voljo več kot ostalih cepiv, se zna zgoditi, da bodo nekateri mlajši od 65 let prej cepljeni kot nekateri starostniki.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here