spot_img

Priprave na zimsko službo že v teku

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Slab teden nas loči do 15. novembra, ko uradno začne delovati zimska služba, a priprave na zimsko sezono so že v teku. “Gre za pomembno delo, s katerim se zagotavlja varnost in pretočnost cest,” je na konferenci o zimski službi Iz izkušenj se učimo izpostavila direktorica direkcije za infrastrukturo Ljiljana Herga.

Na zimsko službo se tako pripravljajo na Darsu

Na Darsu so v okviru izvedbenega programa predvideli aktivnosti na področju celotnega avtocestnega križa. “Lahko povem, da smo pripravljeni na zimsko službo tako s trenutnimi zalogami posipnih materialov kot s stanjem tehnike ter tudi s strani naših posameznikov in posameznic,” je ob robu konference zagotovil direktor področja vzdrževanje v družbi Dars Damijan Jaklin.

Kot je dejal Ivan Kapun z generalne policijske uprave, se v zimski sezoni povprečno zabeleži okoli 500 kaznovanj voznikov, ker nimajo ustrezne zimske opreme. Vozniki morajo, preden se odpravijo na cesto, poskrbeti, da so vozila tehnično brezhibna, da so nameščene ustrezne zimske gume in da med samo vožnjo vozijo počasi in razmeram primerno.

Eden najpogostejših razlogov za prometne nesreče v zimskih mesecih je namreč ravno neprilagojena hitrost razmeram na cesti. Vreme je v tem času nepredvidljivo, na cestah pa hitro nastopi poledica, je ob robu konference poudaril Kapun.

Kakšne so priprave na zimsko službo?

“Direkcija za infrastrukturo ima urejeno izvajanje zimske službe v koncesijski pogodbi, torej izvajanje gospodarske javne službe izvaja koncesionar, preko nadzornih služb imamo zagotovljen tudi nadzor nad izvajanjem zimske službe,” je na okrogli mizi povedala vodja sektorja za vzdrževanje, varstvo cest in prometno varnost na direkciji Karmen Praprotnik. V času zimske službe imajo vzpostavljeno tudi 24-urno dežurstvo, ki pomaga pri nemoteni koordinaciji spremljanja vremenskih razmer in ukrepanja v različnih fazah.

Direktorica DRSi Lilijana Herga je izpostavila, da je zimska služba vsako leto boljša tudi zaradi vedno bolj natančnih vremenskih napovedi, ki pomagajo vsem sodelujočim pri zimski službi, da hitreje ukrepajo. Praprotnikova je na tem mestu predstavila vzpostavljeni informacijski sistem, ki je povezan tudi s cestno-vremenskimi postajami in zagotavljajo informacijsko podporo izvajanju zimske službe. Vsako leto stremijo k večji racionalizaciji zimske službe, je še dodala.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:03

Bo Maribor dobil podzemni tunel ali obvoznico okoli mesta?

Mestno občino Maribor v prihodnjih letih čakajo številni in zahtevni infrastrukturni izzivi. Na tem mestu je nujno potrebno izpostaviti...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img