spot_img

Primož Premzl: Zbirateljstvo je neustavljiva želja po novem

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Zbirateljstvo je neustavljiva želja po novem, je v uvodu svoje nove monografije zapisal mariborski zbiratelj, založnik in galerist Primož Premzl. Že štiri desetletja neumorno zbira različne predmete in gradivo povezano z Mariborom in okolico. Ob tem se navdušuje tudi nad likovno umetnostjo in svojo ljubezen do le te, v svoji galeriji deli tudi z ostalimi. Zaslužen je tudi zato, da se Mariborčani danes spominjajo nekaterih someščanov, ki jih pozna ves svet, v rojstnem kraju pa nanje vse prevečkrat pozabljajo.

Zgodba o zbirateljstvu, ki se piše še danes, se je pri Primožu Premzlu začela še v ranem otroštvu. Začela se je z zbiranjem vsemogočih sličic, kasneje so mu k srcu prirasle značke, da bi potem pristal v filateliji in numizmatiki.

Po končani srednji elektrotehniški šoli je Primož Premzl vpisal študij fizike na mariborski Pedagoški fakulteti. Kasneje se je kot učitelji fizike zaposlil na Osnovni šoli Ludvika Pliberška, a srce ga je ves čas vleklo k umetnosti in zbirateljstvu.

Med svojim brskanjem po zgodovini Maribora, ko je izdal že tudi nekaj knjig, se je začel zavedati, da so zgodovino mesta pisali ljudje, ki so tukaj živeli. Iz zaprašenih kotov zgodovinskega spomina je na plano povlekel imena, ki v svetu veliko pomenijo, v Mariboru pa smo na njih praktično pozabili. Eden teh je bil viceadmiral avstro-ogrske mornarice Wilhelm von Tegetthoff, rojen na Slovenski ulici v Mariboru.

Premzl je pozornost namenil tudi Hermanu Potočniku Noordungu, pionirju kozmonavtike in vesoljskih poletov. Tudi Potočnik je desetletje svojega otroštva preživel na Poštni ulici v Mariboru, kasneje pa nižjo realko obiskoval na Dunaju.
Druga velika ljubezen Primoža Premzla je likovna umetnost. To je opaziti tudi v njegovi galeriji na Slovenski ulici.

Prav v naslednjih dneh, natančneje v sredo 8. decembra bo v Univerzitetni knjižnici Maribor predstavljena nova monografija Primoža Premzla, v katerem se znova v središču pozornosti znajde Maribor.

Primož Premzl je sicer prejemnik tudi dveh Glazerjevih listin. Prvo je samostojno prejel leta 2002, drugo pa skupaj z Branimirjem Ritonjo leta 2021.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Zadnje novice

Po hitri cesti v napačno smer, povzročil nesrečo in pobegnil

Včeraj, okoli 14. ure je 25-letni voznik osebnega avtomobila vozil po hitri cesti H2 v napačni smeri oz. po...

VAŠ GLAS

Boste zaradi podražitev prisiljeni v dodatno varčevanje?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img