spot_img

Prijeli člane hudodelske združbe s področja ilegalnih migracij

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so v dalj časa trajajoči kriminalistični preiskavi, v sodelovanju z varnostnimi organi Avstrije, Poljske in Madžarske ter ob koordinaciji Uprave kriminalistične policije pri Generalni policijski upravi, zbirali obvestila zoper člane mednarodne hudodelske združbe, ki se je ukvarjala z nezakonitimi prevozi tujcev iz Hrvaške in Madžarske preko Slovenije v Avstrijo oz. Italijo.

Kaj kaže statistika?

V mesecu oktobru leta 2020 je v Slovenijo prišel državljan Tunizije, ki je neprijavljen prebival na območju Maribora, za katerega je bilo ugotovljeno, da je že v letu 2019 organiziral nezakoniti prevoz petih tujcev, pri katerem je bil prijet državljan Poljske. Z dodatnim zbiranjem obvestil in sodelovanjem s tujimi varnostnimi organi so bili ugotovljeni utemeljeni razlogi za sum, da je na območje Slovenije ponovno prišel z namenom izvrševanja oz. organizacije nezakonitih prevozov tujcev.

Zaradi tega so bili na podlagi odredb Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru in
Okrožnega sodišča v Mariboru zoper njega uvedeni prikriti preiskovalni ukrepi. Z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov in zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je v času bivanja v Sloveniji za izvedbo nezakonitih prevozov tujcev angažiral različne voznike, državljane Poljske, Ukrajine, Pakistana in Tunizije.

V času kriminalistične preiskave je hudodelska združba katere vodja na območju Slovenije je bil navedeni državljan Tunizije, opravila najmanj deset nezakoniti prevozov tujcev, pri katerih so na območje Slovenije spravili najmanj 58 tujcev, državljanov Iraka, Pakistana in Tibeta, ki niso imeli dovoljenja za vstop v republike Slovenije in prebivanje v njej. Tujci so za prevoz na območje Evropske unije plačali okrog 5.500 EUR po osebi, kar pomeni, da si je hudodelska združba z navedenimi prevozi pridobila najmanj 319.000 EUR protipravne premoženjske koristi.

Koliko je bilo prijetih osumljencev?

V času kriminalistične preiskave je bilo na območju Slovenije prijetih pet osumljencev, ki so bili s kazenskimi ovadbami privedeni k preiskovalnim sodnikom. Zoper vseh pet osumljencev je bil odrejen pripor.

Vodja hudodelske združbe, državljan Tunizije, ki je v tem času že zapustil območje R Slovenije, je bil na podlagi izdanega Evropskega naloga za prijetje in predajo prijet na območju Poljske, dva člana hudodelske združbe, državljana Sirije, ki prebivata na območju Slovenije, pa sta bila 18. 11. 2021 prijeta na območju Maribora. Po izvedenih hišnih preiskavah in ostalih izvedenih aktivnostih v skladu z Zakonom o kazenskem postopku, bo zoper njih zaradi storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po 6. odstavku, v zvezi s 3. odstavkom, 308. člena Kazenskega zakonika, na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru, podana kazenska ovadba.

Evropski nalog za prijetje in predajo (ENPP) je poenostavljen čezmejni sodni postopek predaje za namene kazenskega pregona ali izvršitve kazni zapora ali ukrepa odvzema prostosti. Nalog, ki ga izda pravosodni organ ene od držav EU, velja na celotnem ozemlju EU. Evropski nalog za prijetje in predajo se uporablja od 1. januarja 2004. Nadomestil je dolgotrajne postopke izročitve, ki so obstajali med državami EU.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Evropski milijoni za blaženje podnebnih sprememb

Vlada je v načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila 12 novih projektov iz programa za blaženje posledic podnebnih sprememb in...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img