Prijavimo nasilje v družini!

0
46

Nedavni trojni umor v Gerečji vasi je znova razgalil nemoč organov pregona, ko gre za preganjanja nasilja, ki se dogaja v družinskem krogu. Odprl je boleča vprašanja o odgovornosti vseh, ki so o dogajanju karkoli vedeli. Zato je dobro vedeti kako ukrepati, ko zaznamo nasilje v družini.

Nasilje v družini, najpogosteje gre za nasilje nad ženskami in otroci, je ena najbolj razširjenih in škodljivih kršitev človekovih pravic. Ker se dogaja za zaprtimi vrati pogosto tudi ni zaznano, v mnogih primerih pa je zaznano prepozno. Razlogi za to so različni.

Leto 2020 je zaznamovala epidemija koronavirusa, ki je prinesla tudi spremembe življenjskega ritma. Več smo ostajali doma in čas preživljali s svojimi najbližjimi. Mnogi so bili tega skupnega časa še kako veseli.

Ključna je torej pravočasna prijava nasilja. To storimo takoj in brez strahu, da bomo s tem naredili kaj narobe.

Pogosto se po tragedijah pojavijo informacije o dogajanju za zaprtimi vrati neke družine in očitke, da bi policija morala ukrepati. A možnosti za ukrepanje so omejene s pristojnostmi policije.

Zganiti se mora tudi država in ustvariti pravno okolje, v katerem bodo žrtve nasilja ustrezno zaščitene.

V Policiji so sicer v letu  2020 obravnavali 1450 kaznivih dejanj nasilja v družini, za katere je bila podana kazenska ovadba.

Prijavo nasilja v družini sicer lahko vloži vsakdo – žrtev, priča, otrok, mladoletnik, nevladna organizacija, zasebne in državne ustanove. To lahko storite osebno na najbližji policijski postaji, v nujnih primerih, ko je ogroženo življenje, pa ne odlašajte in pokličite številko policije za klic v sili 113.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here