spot_img

Prihodnost trga dela v avtomatizaciji, robotizaciji in digitalizaciji

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Spremembe so edina stalnica v življenju, zato se moramo vseskozi na njih pripravljati. Epidemija korona virusa je pokazala, kako smo se skoraj čez noč morali pripraviti na novo realnost, opremiti s številnimi novimi veščinami in znanji, da smo se prilagodili novim razmeram. Prav delo bo zaradi hitrega tehnološkega razvoja, avtomatizacije, umetne inteligence in biotehnologije deležno velikanskih sprememb, ki bodo vplivale na vsakega posameznika, delodajalce in družbo kot celoto.

Raziskava Svetovnega gospodarskega foruma ugotavlja, da bo do leta 2025 avtomatizacija in nova razdelitev dela med ljudmi in stroji vplivala na 85 milijonov delovnih mest po svetu. Delovna mesta znotraj sektorjev, kot so administracija, računovodstvo in delo s podatki so vse bolj podvržena digitalizaciji in avtomatizaciji. Pri tem pa izjema niso niti druge panoge.

Več kot 80 % menedžerjev intenzivno vpeljuje procese digitalizacijo in nove tehnologije. Istočasno kar 50 % zaposlenih pričakuje hitrejšo avtomatizacijo različnih vlog znotraj organizacij. Kitajska pa na tem področju kot prve vpeljuje nove prakse in orje ledino na področju prihodnosti dela.

Do leta 2025 bi naj razmerje med človeškimi in strojnimi opravili bilo približno enako. Vedno bolj pomembne bodo pozicije, ki zahtevajo človeške veščine, medtem ko se bodo stroji posvečali predvsem procesiranju informacij in podatkov, administrativnim nalogam in rutinskim, ročnim delom.

A vprašanje je, kako je nanje pripravljen šolski sistem, ki pripravlja mlade na trg dela. Ključno je, da se mladi pripravijo na intenzivne procese trga dela, ko se bo večina kariernih sprememb odvijala še hitreje in z večjo frekvenco.

Število delovnih mest, ki izginja, raste hitreje, kot število novo nastalih delovnih mest. Zato je prilagodljivost razmeram ključna.

Covid-19 je pospešil prihod prihodnosti dela. Mnogo trendov na področju prihodnosti dela se spreminja, s čimer se je okno priložnosti za prekvalifikacije in tranzicije zaposlenih precej zmanjšalo. Podjetja, vlade in zaposleni bi morali nujno in hitro začeti delati skupaj pri implementaciji nove vizije delovne sile prihodnosti.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Najmlajši hospitaliziran covidni bolnik je star 31-let

petek so v Sloveniji ob 7507 PCR-testih potrdili 2270 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno...

VAŠ GLAS

Se boste cepili s tretjim odmerkom cepiva proti Covid-19?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img