Prezgodnje prebujanje narave

0
443

Previsoke temperature za ta čas vplivajo na rastline in žival. Kažejo se neobičajni pojavi, kot so cvetenje nekaterih rastlin in pojav nekaterih žuželk. Za čebele previsoke temperature v tem času niso ugodne.

A na dogajanje v rastlinskem svetu ne vpliva samo topla zima, ki je šele na svoji dobri tretjini, ampak imajo rastline, predvsem večletne, tudi spomin, kakšno je bilo vreme tekom celotnega zadnjega leta. Tako so rastline po hudo vročem poletju in začetku jeseni ter razmeroma hladnem oktobru ob vnovični otoplitvi dojemale vremenske razmere kot pomladne.

Vsi letni časi so bili lani nadpovprečno topli, posebej izstopa poletje, ki je imelo odklone v povprečju skoraj tri stopinje Celzija. Lansko poletje je bilo doslej drugo najtoplejše poletje, zaostajalo je samo za poletjem 2003. Glede na napovedi, pa nas tudi v letu 2023 čaka ekstremno toplo poletje.

Ohladitev po toplem decembru pri ozimnih in večletnih rastlinah, kot je sadno drevje, lahko zaradi prezgodnjega razvoja povzroči večje tveganje za poškodbe v primeru kasnejše pozebe. Prav tako se lahko močno razvijejo škodljivci, vse to pa vpliva na pridelek.

Navkljub trenutnemu mrazu, pa narava nima več prave možnosti, da “leže” k zimskemu počitku. Več ali manj so kar čez celotno leto aktivne tako živali kot rastline. Med drugim se razvije več generacij, kar lahko denimo spremljamo pri lubadarju.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here