Preventivni ukrepi v domovih za starejše

0
45

Vodje strokovne skupine za covid-19 Bojane Beović pa je pred časom izpostavila, da je od vseh bolnikov, ki so doslej v Sloveniji umrli zaradi covida-19, v domovih za starejše preminilo 52 odstotkov. Dodatnih 29 odstotkov pa so prispevale smrti stanovalcev domov, ki so umrli v bolnišnici. Ob slabši epidemiološki sliki v Sloveniji in napovedih drugega vala okužb smo preverili, kakšno strategijo pripravljajo v lenarškem domu za starostnike in kaj so se v prvem valu naučili.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v najvišji starostni skupini, torej pri prebivalcih, starejših od 85 let, izrazito visok delež potrjenih okužb z novim virusom covid-19. Tako je bilo v tej skupini okuženih 250 ljudi na 100.000 prebivalcev. Že eno starostno skupino nižje (75-84 let) je bil ta delež občutno manjši, in sicer 87,9 okuženega na 100.000 prebivalcev. V domu Sv. Lenarta okužbe niso imeli, a so prepričani, da bi, če bi slučajno imeli okužene bila situacija pri njih ista kot drugod po državi.Ukrepe izvajajo še naprej skrbno in brez izjem, saj je zdravje varovancev na prvem mestu.

Dejstvo je, da so domovi epidemijo pričakali polno zasedeni ter s hudo kadrovsko krizo in zastarelimi kadrovskimi normativi, ki že dolgo ne sledijo več potrebam stanovalcev. Skupnost je pristojne na to dolgo opozarjala, žal neuspešno.

Ministrstvo za delo je tako odločilo, da bo namenilo 31 milijonov evrov denarja za zagotavljanje dodatnih zaposlitev, kar v Lenartu zelo pozdravljajo.

Domovi so za starostnike nujni in potrebni, vendar se vedno znova pokaže, kako nujna je poleg osnovne nege in zagotavljanja zadovoljitve osnovnih življenjskih potreb zdravstvena oskrba. Kako jo organizirati, brez angažiranja vseh zdravstvenih delavcev res ni enostavno rešljivo vprašanje. Problem, ki je še posebej velik, pa je pomanjkanje osebja, saj ga je že v »mirnodobskem« času premalo.

Napiši komnetar

Please enter your comment!
Please enter your name here