Premier Janša ob obisku v Grčiji izpostavil pomen uvedbe digitalnega zelenega potrdila

0
38
Foto: twiter profil Vlada RS

Predsednik vlade Janez Janša se je po udeležbi na 6. Delfi ekonomskem forumu, kjer je predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU in spregovoril tudi o nekaterih aktualnih temah srečal z grškim predsednikom vlade Kyriakosom Mitsotakisom.

Grčija vzor Sloveniji pri obvladovanju epidemije

Grškemu kolegu je Janša čestital za pogumno in učinkovito obvladovanje COVID-19 situacije, s katero se je Grčija spopadla. “Od grških ukrepov smo se tudi nekaj naučili,” je dejal premier Janša in nadaljeval: “Močno podpiramo tudi vašo iniciativo za uvedbo zelenega potrdila, ki bo omogočilo prosto gibanje med državami članicami EU še preden bomo dokončno premagali epidemijo. Verjamem, da si državljani članic EU to zaslužijo po vsem trpljenju med epidemijo in naša dolžnost je, da jim to omogočimo čimprej,” je dejal slovenski premier.

Izpostavil je, da sta v pogovorih z grškim kolegom spregovorila tudi o evropski perspektivi Zahodnega Balkana.

“Evropska unija je bila soočena z različnimi krizami v zadnjih 15 letih – imeli smo ekonomsko in finančno krizo, migrantsko kriza, nato še Brexit in pandemijo, sedaj pa je čas za okrevanje ter za osredotočenje na strateške zadeve, ki so ključne za prihodnost Evrope,” je dejal predsednik vlade in dodal, da je prva iz prioritetne liste strateških zadev širitev. “Širitev zato, ker moramo izpolniti sanje o svobodni Evropi, ki je v celoti v miru sama s seboj.

Predsednik vlade je dodal, da je tudi zato Zahodni Balkan ena od prioritet slovenskega predsedovanja, zaradi česar tudi načrtujejo neformalen vrh med državami EU in državami Zahodnega Balkana v oktobru.

Slovenija bo postala del skupine Med-7

Ob koncu se je zahvalil za podporo Grčije in da bo Slovenija lahko postala del skupine Med-7 oziroma mediteranskih držav. Po besedah predsednika vlade Janeza Janše je ta podpora zelo dragocena. “Pripravljeni smo deliti del odgovornosti za ekološka in varnostna vprašanja v Mediteranu,” je ob tem dejal premier.

Ob zaključku obiska v Grčiji se je predsednik vlade Janez Janša srečal še s podpredsednikom Evropske komisije Margaritisom Schinasom, ki je pristojen za spodbujanje evropskega načina življenja. S sogovornikom sta spregovorila o prihajajočem predsedovanju Slovenije Svetu EU, okrevanju po epidemiji COVID-19, kibernetski varnosti, migracijskem paktu in evropskem načinu življenja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here