Voditelji in voditeljice se bodo v današnjih razpravah osredotočili na trenutno stanje pri usklajevanju odziva EU na COVID-19 in na prenovo podnebno-energetskega zakonodajnega svežnja “Pripravljeni na 55”.

Kaj je ob današnjem zasedanju povedal premier Janša?

Ob prihodu na današnje zasedanje je premier Janez Janša v izjavi za medije dejal, da je včerajšnja razprava o Belorusiji pokazala, da EU trdno stoji za svojimi vrednotami. “To da smo postavili v ospredje človekove pravice in politično svoboščino posameznika, človeka, je pravi odgovor na to, kar se je zgodilo,” je dejal premier Janez Janša.

Ob tem je poudaril, da je v osebni svobodi in v človekovih pravicah Romana Protaseviča skoncentriran ves napor za to, da v Belorusiji pride do sprememb na bolje in “da se podobni teroristični akti oziroma akti državnega terorizma, kot je bila ugrabitev evropskega letala nad beloruskim zračnim prostorom v prihodnje ne bodo dogajali.”

“Vse naše aktivnosti morajo biti koncentrirane v zaščito človekovih pravic in političnih svoboščin posameznika, kajti človekove pravice in politične svoboščine so v posamezniku in njegovih pravicah in ne v pravicah in svobodi institucij,” je poudaril premier.

Razprava o odnosih med EU in Rusijo po dolgem času odkrita

Predsednik vlade Janez Janša je tudi dejal, da ga veseli, da je bila včerajšnja razprava, vezana na odnose med EU in Rusijo prvič po dolgih letih zelo odkrita. “Pokazale so se sicer tudi razlike, vendar pa je bilo v iskanju strateškega odgovora na te izzive velikokrat zelo jasno poudarjeno, da je ključni strateški odgovor nanje s strani EU širitev,” je dejal premier.

Gre za širitev EU, širitev skupnega enotnega trga, širitev prostora visokih standardov varovanja človekovih pravic in demokracije. “Za danes pričakujem, da bomo dali dodatno spodbudo Komisiji in institucijam pri izhodu iz epidemije, pri skupnih evropskih naporih za to, da bo čas okrevanja čim bolj kratek in učinkovit, brez birokratskih zapletov in da bodo nacionalni programi za okrevanje na Komisiji čimprej potrjeni in viri za njihovo uresničevanje tudi čimprej na razpolago,” je zaključil premier.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj