Premier Janez Janša na delovnem obisku v Franciji

0
53

Premier Janez Janša se bo na povabilo francoskega predsednika Emmanuela Macrona danes mudil na delovnem obisku v Parizu. Po napovedih iz kabineta premierja bosta govorila o predsedovanju EU, spopadanju s pandemijo covida-19, nadgradnji sodelovanja med državama ter položaju na Zahodnem Balkanu in drugih mednarodnih temah.

Sestanek predstavlja prispevek k poglobitvi dialoga

V premierjevem kabinetu so ob tem izpostavili, da predstavlja obisk predsednika vlade pomemben prispevek k poglobitvi dialoga na najvišji politični ravni s Francijo. Evropske teme in zaporedno predsedovanje obeh držav Svetu EU pa predstavljajo pomemben element uresničevanja strateškega partnerstva med državama, katerega letos praznujemo deseto obletnico.

Pri tem so kot pomemben povezovalni element zaporednih predsedovanj Svetu EU izpostavili konferenco o prihodnosti Evrope, za uspešno izvedbo katere si prizadevata obe državi. Na Macronovi spletni strani je navedeno, da bosta s slovenskim premierjem imela delovno kosilo.

Slovenija bo Svetu EU predsedovala v drugi polovici letošnjega leta, Francija pa bo za njo polletno predsedovanje prevzela 1. januarja 2022.

O programskih usmeritvah in prednostnih nalogah predsedovanja obeh držav Svetu EU se bo danes virtualno pogovarjala tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec s francoskim ministrom za izobraževanje, mladino in šport Jean-Michelom Blanquerom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here