Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) je v sodelovanju z avtomobilskimi klubi izvedla preizkusni čelni trk avtodoma in osebnega avtomobila. Energija silovitega čelnega trčenja pri hitrosti 56 kilometrov na uro bi pri obeh vozilih povzročila, da bi sile trka prodrle v potniško kabino in povzročile poškodbe potnikov, so ugotovili.

Preizkusni čelni trk avtodoma in osebnega avtomobila je pokazal, da je lahko dom na kolesih med vožnjo ob nepravilni uporabi ranljiv in nevaren, so zapisali v sporočilu za javnost.

Slovenci najraje potujemo z avtomobilom

Pri bivalni opremi avtodoma se je kot manj varna izkazala lesena konstrukcija sedežne skupine za prevoz potnikov. Ta bi se zaradi sile trka pod težo potnikov sesula. To predstavlja veliko tveganje za hude poškodbe glave in nevarnost, da bi se varnostni pas zarezal v predel trebuha in povzročil hude poškodbe z močno krvavitvijo.

Lanska spletna raziskava Počitniška mobilnost Slovencev po epidemiji novega koronavirusa, ki jo je izvedel AMZS, je pokazala, da Slovenci na počitnice najraje potujemo z avtom, ki se je že v času epidemije covida-19 izkazal za najpomembnejše sredstvo mobilnosti. Na drugem mestu je z devetimi odstotki avtodom, zato je na mestu vprašanje, kako varni so v prometni nesreči, so zapisali v AMZS.

“Avtodom kljub svoji bivalni nadgradnji ni nepremičnina, zato je treba pred vsako potjo pametno in preudarno založiti bivalni del s hrano in tovorom. Predvsem pa se je treba zavedati, da avtodom postane hiša na kolesih šele, ko voznik ugasne motor,” je še poudaril Gregorčič.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj