Predsednik republike Borut Pahor danes na delovnem obisku v BiH

0
32
Predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor (VIr foto: uraden Twitter profil)

Predsednik republike Borut Pahor bo danes na delovnem obisku v Bosni in Hercegovini. S predsedstvom BiH bo govoril o dvostranskih odnosih, približevanju BiH EU in Natu, soočanju obeh držav s pandemijo covida-19 in nezakonitimi migracijami ter pripravah na vrh procesa Brdo-Brioni. Obiskal bo tudi slovenske vojake, ki delujejo v misijah EU in Nata.

Pahor v razpravi z predsedstvom BiH

V središču pogovorov s predsedstvom BiH – predsedujočim Miloradom Dodikom ter članoma Željkom Komšićem in Šefikom Džaferovićem – bodo dvostranski odnosi in regionalno sodelovanje s poudarkom na pripravah vrha procesa Brdo-Brioni, ki bo predvidoma aprila na Brdu pri Kranju.

Govorili bodo tudi o prizadevanja za napredek pri uresničevanju sporazuma o nasledstvu ter evroatlantski perspektivi BiH in s tem povezanim načrtom reform. V pogovoru za sarajevski Dnevni avaz je Pahor izpostavil, da bo to njegov prvi obisk v tujini po drugem valu epidemije covida-19, kar je dokaz, kako velik pomen daje Slovenija odnosom z BiH in razmeram v regiji.

Pahor, ki je tudi vrhovni poveljnik obrambnih sil, bo v Sarajevu obiskal tudi kontingent Slovenske vojske, ki deluje v operaciji EU Althea in Natovbem poveljstvu v Sarajevu. V vojaškem oporišču Butmir bo slovenske vojake obiskal skupaj z obrambnim ministrom Matejem Toninobm, ki ga bo spremljal na obisku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here