Pred štajerskim gospodarstvom je dolgo okrevanje

Najhuje je izbruh prizadel turizem in gostinstvo. Na pragu propada se je znašla že tako podhranjena umetnost, zaprta so gledališča, opere, tudi muzeji. Dejavnosti, ki so povezane z obiskovalci, so povsem obstale in ob vse bolj negotovih napovedih, je strah vseh, katerih preživetje je povezano s temi dejavnostmi – seveda upravičen.

A kljub številnim koronaukrepom za pomoč gospodarstvu se na terenu pojavljajo še številne težave. V Štajerski gospodarski zbornici so med podjetji izvedli raziskavo in ugotovili, da precej ukrepov ne zadostuje potrebam podravskega gospodarstva.

Republika Slovenija je z Zakonom o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19 (ZDLGPE) pooblastila SID banko, da v imenu in za račun Republike Slovenije opravlja vse posle v zvezi z unovčevanjem poroštev. A v praksi velika podojetja teh kreditov še ne morejo črpati.

Jasno je, da se bodo posledice epidemije na slovensko gospodarstvo začele realno kazati šele jeseni, ko se bodo ustavile številne bonitete za gospodarstvenike. Tako slednji predlagajo kar nekaj ukrepov za pomoč slovenski ekonomiji.

Trajna zapuščina koronakrize bo po mnenju strokovnjakov delo od doma, pa tudi digitalizacija pdelovnih procesov v prihodnje. A najprej je potrebna strategija, ki bo jasno razmejila, kaj in kdaj želimo doseči. Vsekakor je koronakriza prinesla veliko vprašanj, iskanje natančnih odgovorov in rešitev pa bo dolgotrajno.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj