Pred sajenjem preverite temperaturo zemlje

0
29

Začenjamo z novo rubriko Regionalna preskrba, kjer bomo vsak ponedeljek predstavljali agroživilske tematike in nekatera druga področja, povezana s kmetijstvom. V tokratni oddaji smo raziskovali vse, kar morate vedeti za pripravo na novo vrtnarsko sezono.

Velikost vrta ni tako pomembna, kot je pomembno to, da si vsaj nekaj hrane pridelamo sami in imamo na voljo svojo domačo zelenjavo, za katero nedvomno vemo, kako je pridelana. A kljub temu so za boljši pridelek ključne nekatere osnovne zakonitosti.
Ključna je tudi temperatura zemlje, ki pa se segreva veliko počasneje kot samo ozračje. Semena so temelj vsake hrane in zelo je pomembno, kako jih izberemo.

Številni strokovnjaki priporočajo, da tla zaščitimo z zastirkami, saj se nepokrita tla hitreje izsušijo in zaplevelijo, po dežju so mazava, pozneje pa se zaskorjijo. A tudi pri zastiranju je po mnenju sogovornice treba biti previden.

Vrtnin nikar ne sejmo po občutku, ampak se ravnamo po sistemu kolobarjenja. S kolobarjenjem upoštevamo različno porabo hranil pri rastlinah in preprečujemo bolezni. Če na eni gredici ni dovolj prostora za vrtnine, ki jih uvrščamo v isto družino, skupaj umestite rastline, ki imajo podobne rastne zahteve. V tem času pa je pomembno tudi dobro zalivanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here